La sondaj, realizat în perioada 1 iulie - 15 august, au participat 13.380 de locuitori din 41 de localităţi urbane din România.
Peste 80% din populația din mediul urban s-a declarat mulțumită de orașul în care trăiește.
Nivelul cel mai ridicat al satisfacției generale faţă de oraşul în care locuiesc repondenţii s-a înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut, în oraşele din Sud-Muntenia (74%). În două oraşe, nivelul de satisfacţie depăşeşte 90%: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Braşov, Drobeta Turnu Severin (94%), Timişoara, Sighişoara (92%), Slatina şi Iaşi (90%).
Cele mai importante trei probleme urbane percepute la nivel național sunt serviciile de sănătate (39%), poluarea aerului (32%) și infrastructura rutieră (29%).
Infrastructura educaţională şi de siguranţă publică şi disponibilitatea magazinelor sunt aspectele care înregistrează nivelurile cele mai ridicate de satisfacţie în mediul urban. Pe ultimele locuri în ierarhia aprecierii facilităţilor şi infrastructurii urbane se situează serviciile de sănătate şi starea străzilor, urmate de activitatea administraţiei publice în domeniul urbanismului, se arată în comunicatul ministerului.
În cadrul proiectului a mai fost derulat un sondaj de opinie în rândul a 259 de administraţii urbane din țară, în perioada 11 februarie - 31 martie, a mai transmis sursa citată. La acest sondaj au participat reprezentanţii administraţiei locale din 41 de reşedinţe de judeţ, 49 de municipii (altele decât reşedinţele de judeţ), 165 de oraşe, precum şi din administraţia generală a municipiului Bucureşti şi cea locală din trei sectoare ale Capitalei.
Conform administraţiei publice locale, principalele trei probleme urbane sunt infrastructura rutieră (cu majoritatea nevoilor reprezentate de drumuri intra-urbane), infrastructura de utilităţi (cele mai frecvente nevoi fiind legate de infrastructura de apă şi canalizare și de cea de distribuţie a gazelor naturale) şi infrastructura educaţională.
Acesta este primul barometru urban realizat la nivel național din istoria țării. A fost dezvoltat în cadrul proiectului de elaborare a Politicii Urbane a României, derulat de Minister în baza unui acord de asistenţă tehnică din partea Băncii Mondiale. Sondajul integral poate fi accesat pe platforma online citadini.ro.