Pe lângă Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact și numele cel mai „greu” de pe listă, alte 12 persoane au fost condamnate și, dintre acestea, patru au decedat înainte de a vedea sentința Curții de Apel.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al ICA, Marian Domnișoru, fost angajat al ADS – Agenția Domeniilor Statului, Gheorhe Sin, respectiv Grigore Marinescu, ambii foști angajați ai ICA, nu mai sunt astăzi în viață.
Pedepsele complementare dictate în cazul celor condamnați au însemnat că aceștia, în toți anii, nu au avut posibilitatea să își câștige traiul.
Potrivit luju.ro, condamnaților din dosar, pe lângă pedepsele cu închisoarea, li s-au pus popriri pe venituri, așa cum a fost cazul doctorului Mencinicopschi, căruia I s-a pus poprire pe pensie. Doctor Menci, așa cum I se spunea, a decedat în 2022, înainte chiar de introducerea solicitării de revizuire, din cauza unor probleme de sănătate agravate în cei doi ani pe care i-a petrecut în închisoare.
În ultima parte a vieții sale, profesorul Mencinicopschi, care s-a stins la 73 de ani, a fost dependent de aparatul de oxigen, boala fiind, potrivit familiei sale, consecință a timpului petrecut în detenție. De altfel, în toată acea perioadă, au fost făcute mai multe cereri de eliberare din închisoare, din cauza stării sale precare de sănătate, toate însă fiind respinse.
De altfel, la scurt timp după eliberarea din închisoare, Gheorghe Mencinicopschi mărturisea că sechestrul pus pe avere înseamna că familia era în pericol să își piardă locuința.
Dan Voiculescu a fost condamnat de judecătoarea Camelia Bogdan pe 8 august 2014 la 10 ani de închisoare cu executare pentru privatizarea frauduloasă a fostului Institut de Cercetări Alimentare (ICA), cu un prejudiciu adus statului de 60 de milioane de euro.
Procurorii spun că el a pus mâna pe terenuri şi clădiri în valoare de 60 de milioane de euro plătind doar 100.000 de euro.
Potrivit unui răspuns al ANAF către presă din vara lui 2021, statul a recuperat puțin peste 18 milioane de euro din prejudiciul de 60 de milioane de euro, la care se adaugă și produsul infracțiunii de peste 20 de milioane de euro, adică un total de 80 de milioane de euro.
În 2021, ANAF recuperase 8,7 milioane de euro. Alte 10 milioane de euro au fost recuperați după ce statul a confiscat patru imobile de la Dan Voiculescu pe care acesta le-a construit sau cumpărat cu ajutorul banilor furați de la stat.
E vorba de patru clădiri asupra cărora Dan Voiculescu a deschis procese: fostul sediu al Antenelor din Șoseaua București-Ploiești, turnul Grivco, un teren din strada Gârlei 1B și fostul sediu ICA din strada Gârlei 1D.
Singurul care a fost vândut este fostul sediu ICA, vândut pe 20 august 2019 chiar Antenei Group pentru 10 milioane de euro.
ANAF, condusă la acea vreme de Mihaela Triculescu, omul lui Darius Vâlcov, s-a retras din licitația pentru cumpărarea ICA, astfel că Antena Group nu a avut contracandidat la licitația de cumpărare a institutului.
Din cei 10 ani de pușcărie primiți pentru devalizarea ICA, Dan Voiculescu a executat mai puțin de trei ani. El a părăsit penitenciarul Rahova în iulie 2017, pentru că avea peste 60 de ani.
În schimb, judecătoarea care l-a condamnat a fost scoasă din magistratură.