Spectometrul a analizat 41 de miliarde de raze cosmice şi a detectat semnale care par să corespundă particulelor neutralino, care alcătuiesc materia neagră.
Cercetătorii au urmărit raportul dintre numărul pozitronilor şi cel al electronilor. Iniţial, ei au remarcat o creştere a numărului de pozitroni, apoi o scădere bruscă, semn al intervenţiei materiei negre, crede Michael Turner, directorul Institutului Kavli pentru Cosmologie de la Universitatea Chicago.
Pozitronii sunt echivalentul electronilor pentru antimaterie.
Dacă teoria cercetătorilor este corectă, o zonă uriaşă de materie neagră, de peste 1 milion de ani-lumină în diametru, înconjoară galaxia vizibilă, care are doar 100.000 de ani-lumină în diametru.
Potrivit fizicienilor, materia vizibilă (stele, planete, galaxii) reprezintă doar 5% din totalul masei Universului. Restul este materie neagră şi energie neagră (forţa care se opune gravitaţiei).
Alpha Magnetic Spectrometer încearcă să demonstreze existenţa particulelor de materie neagră neutralino, care, dacă există, se vor ciocni unele cu altele şi vor duce la eliberarea de particule care pot fi detectate.
Mai multe pe Descopera.ro.