Clinica de Hematologie din Craiova are 30 de angajați, dintre care 12 sunt infectați cu virusul SARS-CoV-2. Totodată, au fost raportate două cazuri de îmbolnăvire în rândul pacienților. Unitatea poate primi 50 de pacienți, dar din cauza înjumătățirii personalului, aceasta va primi doar cazurile urgente.
"În momentul de față situația este destul de grea. Am 6 asistente active, am 10 pacienți internați din care doi sunt într-o stare oarecum mai dificilă și bineînțeles funcționează în medie 15-20 de pacienți pe chimioterapie. (...) Acolo unde pot fi amânate investigațiile sau alte necesități medicale pe care le au, vor fi reprogramate", a afirmat Lorena Dijmarescu, directorul medical al Spitalului Filantropia.
Cu o zi în urmă, o situație similară s-a petrecut și la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală. Aici, secția de Chirurgie II a fost închisă după ce 15 cadre medicale au fost confirmate cu SARS-Cov-2.
Medicul Tudor Ciuhodaru, șeful comisiei de coordonare şi monitorizare a infecţiei cu coronavirus din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă “Nicolae Oblu” din Iași, atrage atenția că astfel de situații se vor tot repeta dacă autoritățile nu vor demara ample programe de testare în rândul medicilor și pacienților.
"Încă o dată spun că dacă nu facem acel program național de testare extinsă pentru tot ce intră în spitale și pentru personalul medical, aceste situații se vor tot repeta și din păcate pun sub semnul întrebării asistența medicală și pentru alți pacienți care nu au coronavirus", a afirmat Ciuhodaru, într-o intervenție la Realitatea PLUS.
La spitalul Floreasca din Capitală, cazurile care necesită intervenție chirurgicală au fost transferate către alte secții.
Criza de personal în cazul celor două unități poate dura și luni de zile, din moment ce cadrele medicale, odată vindecate, rămân în izolare o perioadă.