Potrivit specialiștilor în pediatrie, 75% dintre copii afectați de ceea ce ei numesc Sindromul Inflamator Multi-Sistem Pediatric (PIMS) sunt de culoare, asiatici sau dintr-o minoritate etnică.
Dintre cei afectați, aproape 4 din 5 erau anterior sănătoși, potrivit unui studiu.
Când PIMS a apărut, în primul val al pandemiei de coronavirus, a provocat confuzie în rândul medicilor și panică în rândul părinților, inițial crezându-se că este vorba despre Kawasaki, o boală extrem de rară ce afectă în principal bebelușii și copiii mici, potrivit The Guardian, citat de HotNews.ro.
Dar PIMS a fost recunoscut drept un sindrom post-viral nou ce afectează unul din 5.000 de copii la circa o lună după ce au avut Covid-19, indiferent dacă au avut sau nu simptome.
Acesta se manifestă prin erupții cutanate, temperatură de până la 40 de grade Celsius, tensiune periculos de scăzută și probleme abdonimale, iar în cazurile grave simptomele sunt asemănătoare cu ale unui șoc toxic sau ale unei septicemii.
Din puținele informații existente până în prezent, se pare că doi copii ar fi murit de PIMS de la începutul pandemiei și până în prezent.
Deși specialiștii nu consideră că boala a crescut ca frecvență, cifrele sunt vizibil mai mari decât în primul val, spitalele britanice internând până la 100 de copii pe zi în valul doi, față de aproximativ 30 pe lună în aprilie.
Între 12 și 15 copii din Regatul Unit s-ar fi îmbolnăvit zilnic cu PIMS de la începutul lunii ianuarie și până acum.