"Asistentele sunt coloana vertebrală a sistemelor de sănătate. (...) Astăzi multe asistente sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19", se arată într-un comunicat al directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Potrivit raportului, puţin sub 28 de milioane de asistenţi medicali profesionişti îşi practică meseria în întreaga lume. În perioada 2014 şi 2018, numărul acestora a crescut cu 4.7 milioane, dar "rămâne un deficit de 5.9 milioane de asistenţi medicali", penuria cea mai importantă înregistrându-se în cele mai sărace ţări din Africa, Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu şi America de Sud.
În context, OMS, agenţia ONU, campania internaţională Nursing Now şi Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) face un apel la prioritizarea investiţiilor în formarea, ocuparea şi orientare profesională a forţei de muncă.
Referitor la pandemia COVID-19, Mary Watkins, coautoare a raportului, a solicitat testarea infirmierilor, având în vedere că unele rapoarte indică o rată de infectare în rândul acestora de 9% în Italia şi de până la 14% în Spania.