"Dacă am putea lucra, am avea nevoie de 4.400 de angajați. Acum avem 2.600 de angajați. (...) Am avut întârzieri din cauza agitatorilor și protestatarilor și a trebuit să concediem câteva zeci de angajați, mai ales din cei necalificați, în zona Vasluiului. Lucrările merg încet. Nu pot păstra oameni care nu au ce munci. Protestele îi afectează pe cei săraci", a declarat agenției Mediafax directrul general al Prospecțiuni, Gehrig Schultz.
Schultz susţine că unii protestatari sunt din afara ţării, iar din cauza "agitatorilor și a propagandiștilor" România devine tot mai puțin atractivă pentru investitori și își pierde din credibilitate.
"Mă îndoiesc că în Franța, Olanda sau Germania 6-7 protestatarii sunt lăsați să pericliteze o politică națională", a adăugat Schultz.
Potrivit directorului general al Prospecțiuni, șapte din cele nouă contracte de prospectare pe care le are sunt în întârziere, iar dacă situația continuă, compania va avea un an financiar "dificil".
Prospecţiuni a raportat pentru anul trecut venituri de 415,4 milioane de lei (94,2 milioane de euro), în creştere cu 20,5%, și a înregistrat un profit brut de 35,2 milioane de lei, mai mare cu 56,4%.
"Este evident că trebuie găsită o soluție în două-trei luni. Cu soluții trebuie să vină și Guvernul și companiile de petrol și gaze, iar populația ar trebui să înceapă să își dea seama ce se întâmplă", a spus Schultz.
El a adăugat că din cauza protestelor privind gazele de șist, a crescut și perioada de timp în care Prospecțiuni obține avizele pentru derularea lucrărilor de prospectare.
Potrivit lui Schultz, deși în România există "peste tot" roci specifice acumulărilor de gaze de șist, doar în Dobrogea și zona Vasluiului sunt roci care îndeplinesc toate caracteristicile potrivite pentru a putea conține gaze de șist.
Oficialii companiei americane Chevron au declarat marţi că explorarea efectivă a gazelor de şist în localitatea vasluiană Pungeşti va începe în două-trei săptămâni, urmând ca procesul de forare pentru extragerea probelor de sol în vederea evaluării zăcământului să se facă în 90 de zile. Chevron este singura companie care a anunţat că face prospecţiuni pentru gaze de şist în România.
Prospecţiuni este furnizor de servicii geofizice şi geologice şi are operaţiuni în Europa şi Africa de Nord şi de Vest.
Ovidiu Tender deţine 55,7% din acţiunile Prospecţiuni, prin firma Tender SA Timişoara, iar SIF Muntenia (SIF4) are un pachet de 11,82%. Alţi acţionari cumulează restul de 32,4% din capitalul companiei.