„Vă mulțumesc pentru contribuția semnificativă la alianță. România nu este singură, avioane de luptă din Germania și Italia se află aici pentru a proteja aliații. Azi vor mai sosi și în Bulgaria avioane din Spania. 1.000 de trupe americane sunt trimise la această bază, iar numărul total de trupe americane la Baza Mihail Kogălniceanu este de aproximativ 2.000.
De aici, din zona Mării Negre, până la Marea Baltică, aliații susțin statele membre NATO din flancul estic prin trimiterea de trupe și capabilități militare. Săptămâna viitoare, miniștrii NATO vor discuta despre consolidarea prezenței în estul NATO. NATO e o alianță defensivă, misiunea noastră e să păstrăm pacea. Marea Neagră e o regiune de importanță strategică, vitală pentru NATO.
RISCUL UNEI INVAZII IN UCRAINA ESTE REAL
Jens Stoltenberg a precizat că situația în regiune este extrem de volatilă și imprevizibilă.
”Există un risc real pentru că ceea ce vedem acum, această comasare de trupe la granița Ucrainei ar putea conduce la o invazie.
În același timp, nu avem nicio certitudine cu privire la ceea ce se va întâmpla. Continuăm să facem apel la Rusia pentru a descalada situația, de a reveni la un dialog onest cu NATO.
Există riscul unei invazii la scară mare, dar există și riscul de încercări de a răsturna Guvernul de la Kiev sau atacuri cibernetice.
Faptul că știm că Rusia a mai acționat în Ucraina, asta ne îngrijorează și trebuie să fim foarte pregătiți.
De aceea, prezența trupelor americane în România este foarte importantă pentru că transmite un semnal de solidaritate, un semnal că suntem pregătiți să invervenim.”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.