"Scopul acestei întâlniri este acela de a suna mobilizare generală a instituţiilor statului care au atribuţii în lupta împotriva epidemiei, acele instituţii care au atribuţii de control pentru a determina o amplificare la limita maximă posibilă a acţiunilor de control pentru a respecta asigurarea regulilor de protecţie a sănătăţii oamenilor. (...) Scopul principal al acestei şedinţe este acela de a îmbunătăţi coordonarea între instituţii şi de a creşte eficienţa măsurilor pe care le luăm şi acţiunilor de control pe care le organizăm", a declarat Orban, citat de Agerpres.
Premierul a cerut, totodată, intensificarea controalelor în cazul transportului public, la metrou şi în zona transportului feroviar. El a solicitat, de asemenea, ca şi locurile de joacă să fie atent supravegheate.
În ceea ce priveşte comerţul, prim-ministrul a punctat că orientarea controalelor trebuie să fie către supermarket-uri, în pieţele agroalimentare, indiferent dacă sunt închise sau deschise, dar şi în târguri.
Orban a cerut intensificarea controalelor şi la terase, restarante, benzinării şi cluburi. Mai mult decât atât, premierul a precizat că autoritățile analizează posibilitatea ca localurile să se închidă după ora 22:00: "Sunt unele cluburi care ar trebui inchise. Ar trebui sa ne gandim foarte serios daca nu luam si noi masurile care au fost luate in alte tari ca dupa ora 22:00 sau 23:00 sa se inchida astfel de tipuri de activitati".
Totodata, Ludovic Orban a declarat ca exista informatii clare ca sunt restaurante in spatii inchise care, "fructificand reglementarea conform careia sa se permita organizarea de evenimente private in spatii inchise cu pana la 20 de persoane, de fapt au deschisc si servesc clientii in interiorul restaurantelor".
La şedinţa în sistem videoconferinţă de la MAI participă prefecţii, şefii structurilor MAI şi ai celorlalte instituţii şi autorităţi cu atribuţii în gestionarea situaţiei generate de pandemia de coronavirus.
Din informațiile pe care le avem până în prezent, principalul subiect al discuțiilor este legat de măsurile ce urmează să fie luate în perioada imediat următoare în contextul creșereii numărului de infecții cu coronavirus, în România.
Totodată, premierul și autoritățile în domeniu vor discuta și despre controalele drastice prevăzute pentru periaoada următoare, în special cele de la munte sau la mare, acolo unde - știm foarte bine - se respectă mai puțin regulile impuse de autorități pentru a preveni răspândirea infecție cu coronavirusul.
Măsurile luate de Grecia, care vor intra în vigoare începând din 14 iulie și care îi vizează pe turiștii români, vor face și ele subiectul ședinței de astăzi, de la MAI. Se pare că autoritățile române iau în calcul testarea masivă a românilor care și-au contractat o vacanță în Grecia, în perioada următoare.
În prezent, la nivelul țării există 120 de centre de testare COVID-19. Centrele private au preturi între 200 si 400 de lei.