”Am avut o întâlnire cu Premierul Ludovic Orban și miniștrii cu atribuții în domeniul gestionării fondurilor europene pentru a analiza stadiul pregătirii Planului Național de Redresare și Reziliență.
După cum știți, în urma unor negocieri foarte dificile, am obținut la reuniunea Consiliului European din iulie circa 80 de miliarde de euro, fonduri europene destinate României pentru următorii nouă ani. O parte importantă dintre aceste fonduri, peste 30 de miliarde de euro, o vom folosi pentru a accelera revigorarea economică în perioada post pandemie, în baza Planului Național de Relansare și Reziliență.
Acest Plan va trebui aprobat de Comisia Europeană cel mai târziu până în luna aprilie a anului viitor și vor exista, bineînțeles, anumite condiționalități în utilizarea acestor fonduri. Este vorba, în principal, de asigurarea reformelor structurale, de digitalizare, de garantarea tranziției climatice. Toate acestea sunt necesare pentru a permite economiilor noastre să se dezvolte durabil, pe termen mediu și lung.
Fondurile la care mă refer, pe lângă cele pe care le vom accesa prin bugetul multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027, reprezintă o oportunitate istorică pentru noi de a dezvolta România, de a construi autostrăzi, căi ferate, de a moderniza infrastructura energetică și de mediu ,de a implementa programe de digitalizare în economie, administrație.
Sunt fonduri care vor permite investiții majore în educație și sănătate.
Toate aceste proiecte vor avea consecințe benefice palpabile pentru români și vor contribui la creșterea semnificativă a vieții fiecăruia dintre noi.
Am stabilit 12 direcții prioritare: sănătate, educație, digitalizare și securitate cibernetică, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului, energie, eficiență energetică, mobilitate urbană, mediu de afaceri și antreprenoriat, cercetare-inovare și creșterea capacității de reziliență în condiții de criză în domeniul sanitar și alimentar.
Aceste domenii sunt grupate pe trei piloni principali ai Planului Național de Redresare și Reziliență: tranziția verde și combaterea schimbărilor climatice, servicii publice, dezvoltare urbană și valorificarea patrimoniului și competitivitate economică și reziliență.
Când spun că am încredere că actualul guvern va reuși să obțină banii pușți acum la dispozție de UE, mă bazez pe fapte, nu pe opinii. Atragerea de fonduri europene este deja la un nivel mult mai bun decât în guvernările anterioare. Cifrele vorbesc de la sine. Sumele atrase de România din fonduri europene în ultimele 12 luni însumează 4,1 miliarde de euro, la care se adaugă și plățile directe în agricultură. Asta înseamnă că, într-un singur an, rata de absorbție a crescut de la 32% la 46%”, a declarat Șeful statului.
După declarația de presă, jurnaliștii au pus mai multe întrebări:
Angela Merkel anunță noi măsuri, Franța... În România cât mai așteptăm pentru noi restrictii?
Iohannis: Aflam de la buletinele de știri că la noi pandemia este în extindere, dar, în realitate, la noi lucrurile au fost gestionate bine. Statele de care vorbiți au mult mai multe cazuri ca noi, raportat la populație, și s-a ajuns la măsuri drastice. Noi nu ne dorim acest lucru, de acceea le spun autorităților să combată cu măsuri - cu mască, dezinfectant, cu extinderea capacităților la ATI, lucru care se realizează. De la începutul pandemiei, numărul de la ATI s-a dublat și nu ne dorim un LOCKDOWN. Deocamdată, situația nu ne duce cu gândul la o carantină sau la un lockdown.
Cine se face vinovat de creșterea numărului de cazuri? Are guvernul vreo responsabilitate? La începutul pandemiei ați dat vina pe Avocatul Poporului
Iohannis: Suntem în pandemie, nu cred că trebuie să căutăm acum vinovați, trebuie să căutăm soluții.
Acum, când avem peste 5.000 de cazuri pe zi, cine considerați că e de vină? Cum comentați că UNIFARM ține în depozite materiale?
Iohannis: Acele ventialatoare, măști, trebuie puse în circulație, sunt convins că se va întâmpla în viitorul apropiat. Cât privește numărul de bolnavi, suntem în pandemie, nu trebuie să căutăm vinovați, trebuie să prevenim răspândirea bolii în populație.
Rata de infectare în București - e o mare diferență între datele de luni, marți, miercuri? Se impune o mai maretransparenta pentru cifre?
Iohannis: Este de dorit sa avem aceleasi date, voi verifica aceste discrepante. Vreau sa va spun ce sa citim si ce nu in aceste raportari. Pandemia nu se raspandeste matematic, ba mai mult, ba mai putin, noi speram ca mai putin. Stim cu totii ca numarul de testari e diferit de la o zi la alta, si in weekend e mai mic, de acolo apar alte fluctuatii.
Ce ma ingrijoreaza e numarul de internari, de la ATI, si, da, numarul de decese, regretabil. Si aici avem de-a face cu o provocare în zona de prevenție - masti, distantare, noi, dar si in spital , unde persoanele grav bolnave ajung la Terapie intensiva.
Ce masuri ia România pentru salvarea de vieti? Președinta Comisiei Europene a îndemnat statele membre să ia măsuri îndrăznețe
Iohannis: Aceste masuril le ia fiecare stat membru, noi analizam datele si luam masurile propuse de expertii in domeniu.
Este însă adevarat ca la nivel european cautam sa ne punem de acord cu aceste masuri - inchideri, deschideri de granite, intrajutorarea sistemelor sanitare. Am convenit la ultimul Consiliu sa avem intalniri informale, si o astfel de intalnire are loc maine seara si voi face inainte o scurta declaratie, pentru a ne pune de acord in privinta masurilor pe care le ia fiecare stat membru.
Sâmbătă seara am difuzat imagini cu Marcel Ciolacu (Realitatea PLUS), insotit la restaurant, a recunoscut ca a gresit, a lansat o acuzatie la adresa Poliției, că Guvernul a folosit Poliția în scop politic. Considerati ca in acest caz Politia a actionat politic? Si considerați că alegerile trebuie amânate?
Iohannis: Voi face o itnroducere putin politica - Din fericire acum in pandemie e PNL la guvernare si impreuna cu mine cautam masurile adecvate, proiecte, gasim oportunitati pentru a preveni raspandirea acestei boli și a trata bolnavii.
Cum credeti ca ar fi fost cu o guvernare PSD, daca conducerea PSD nu respecta cele mai elementare reguli? Cum poate un lider pesedist sa nu puna masca, cât de greu este? Vă dati seama ca nu-i prea intereseaza. Va spun ca, daca ar fi fost un guvern PSD, ar fi fost foarte, foarte, foarte rău.
În ce privește acuzația de poliție politică, e rizibilă. Probabil a fost o persoana care, vazand ce fac pesedistii acolo, a sesizat politia care i-a gasit incalcand flagrant toate normele la care ceilalti romani se supun. De unde se vede ca PSD nu s a reformat, povesteste lucruri frumoase. Am văzut că l-au trimis pe doctorul Rafila să prezinte un program pe sănătate, dar pe ei nu îi interesează asta.
Iar despre ce or fi discutat, nu stiu, dar alegerile vor avea loc pe 6 decembrie.
Principalul criteriu pentru restricții în plan local e rata de infectare. Cât de relevant, eficient e acest criteriu? Nu ar trebui schimbat? Nu cumva e cazul ca guvernul, fie și în campanie, să ia decizia de obligativitate a măștii?
Iohannis: Acest sistem a fost elaborat de experți recunoscuți de la noi, bazat pe criterii obiective. Putem să ne întrebăm cât de perfect e, dar nu cred că există sistem perfect. Aceste criterii au reflectat destul de acurat realitatea din teren. Am preluat întrebarea și o voi transmite mai departe, la grupul de experți.
Sunt posibile restricții de circulație pe timp de noapte?
Iohannis: Nu s-a discutat restricționarea circulației pe timp de noapte. Eu cred că petrecerile pe timp de noapte răspândesc pandemia, ele au fost interzise. Aceste restricții nu sunt un joc politic, se propun de către experți și, după ce se decide un set, așteptăm o perioadă să vedem ce efect au ele. Noi nu dorim să distrugem viața oamenilor, ci să domolim extinderea pandemiei.
Îndemnurile dvs. sunt respinse de coronasceptici. Cum îi puteți convinge?
Iohannis: Persoane care nu cred în nimic, în boli, în vaccinuri există perste tot, nu în număr mare, dar e regretabil. E suficient să ne uităm în spitale. Regretabil la numărul mare de decese. Constat că majoritatea românilor respectă normele impuse. Mă revoltă că persoane publice, precum șefii PSD, refuză să respecte aceste norme și fac întâlniri în interiorul restaurantelor. Așa ceva e revoltător. Și tuturor celor care nu cred le recomand să întrebe la spitale.
Prefectul a anunțat că ia în calcul carantinarea unor zone din Capitală. Vi se pare viabilă?
Iohannis: Nu am auzit despre această propunere și nu o comentez.
Veți promulga legea care dă tratament gratuit pe viață victimelor din Colectiv?
Iohannis: Vineri se împlinesc 5 ani de la tragedia de la Colectiv. Exact vineri voi promulga legea despre care ați vorbit.
De unde va veni vaccinul anunțat de ministrul Sănătății?
Iohannis: Cu toții așteptăm, sunt semnale că vor exista mai multe tipuri de vaccin. Informațiile sunt de tipul că e iminentă realizarea unui vaccin. Informațiile nu sunt încă foarte certe, dar eu cred că putem spera într-un vaccin în lunile următoare
Dacă PSD câștigă alegerile, veți numi un premier PSD?
Iohannis: Prima mea opțiune rămâne Ludovic Orban. Eu cred că alegerile vor fi câștigate de PNL. E părerea mea și a sociologilor care fac sondaje. PSD are probabil altă părere.
Luați în calcul să decretați stare de urgență pentru sărbătorile de iarnă?
Iohannis: Nu am luat în calcul un astfel de demers. Dar nu cred că sărbătorile de iarnă vor fi ca în alți ani, se va putea călători mult mai greu în străinătate. Cred că anul acest ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului: cu și în familie.
A avut loc dialogul între guvern și Patriarhie? Ar putea avea BOR un alt tip de mesaj?
Iohannis: Eu cred că e nevoie de aprofundarea dialogului între părți și se poate ajunge la o colaborare în interesul românilor, indiferent de religie.
Ați fost vreodată acționar, ca primar, la o firmă care a făcut afaceri cu Primăria?
Iohannis: Nu am fost niciodată acționar.
Medicul Virgil Musta este și acționar la o clinică privată, care le ia bani oamenilor pentru teste, dar le prelucrează la spitalul de stat. Niciuna dintre instituții nu a făcut public contractul. Care e opinia dvs?
Iohannis: Dacă există o incompatibilitate, ea trebuie găsită și verificată de instituțiile îndrituite. Dacă aveți probe sau suspiciuni, vă încurajez să le dați mai departe.