Este prima ședință oficială a noii coaliții PSD-PNL-UDMR.
Potrivit surselor Realitatea PLUS, certificatul verde nu mai este prioritar pe agenda coaliției. Proiectul bugetului de stat pe 2022 și împărțirea mai multor funcții, de la secretari de stat la prefecți si subprefecți.
Partidele au discutat deja, în ședințe separate, despre împărțirea funcțiilor de prefecți și subprefecți, secretarii de stat.
În PNL, una din variantele vehiculate este ca organizațiile județene care au dat deja miniștri in Guvern să nu mai aibă și postul de prefect. Pe de altă parte, PSD susține că varianta optimă ar fi ca partidul care conduce Consiliuj Județean să dea și prefectul.
La împărțirea secretarilro de stat, dintre cei 80, 42 ar fi numiți de PSD, iar 34 de PNL și UDMR - 8.
Dintre cei 42 de prefecti, 21 vor fi numiți de PSD, iar liberalii ar pierde 5 prefecti față de cei pe care îi aveau deja în anterioara coaliții cu USR. Astfel, PNL rămâne din 22 de prefecți doar cu 17 posturi. Iar UDMR va avea 4 prefecți.
CUM SE ÎMPART FUNCȚIILE ÎN COALIȚIE
- 80 de secretari de stat
PSD 42
PNL 34
UDMR 8
- 42 de prefecți
PSD 21
PNL 17
UDMR 4
SURSA: Realitatea PLUS
De asemenea, în ședința din această seară va fi tranșat și bugetul, care a provocat deja disensiuni in proaspăta coaliție. Mai ales că PSD a anunțat alte măsuri decât cele asumate în Programul de guvernare semnat cu PNL. Florin Cîțu, șeful PNL, amenință deja cu ruperea coaliției dacă nu se repsecta promisiunile pentru banii cheltuiți.
Și certificatul verde în forma finală s-ar afla pe ordinea de zi a discuțiilor.
Proiectul de lege, în actuala formă, blocat de aproape o lună la Cameră, ar urma să condiționeze mersul la serviciu al angajaților de certificatul verde. Potrivit proiectului ce urmează să fie dezbătut în Cameră, după ce a fost respins in Senat, angajații care nu au certificat verde pot fi suspendați de la locu lde muncă.
Cele trei partide trebuie să definitiveze o formă finală cu care să vină în Cameră, la votl final. Încă nu este consens, in timp ce PNL preferă actuala formă, PSD, prin ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat că dorește ca certificatul verde să fie introdus și retras doar în funcție de evoluţia pandemiei și a incidenţei COVID-19.
De asemenea, premierul PNL Nicolae Ciucă a anunțat că, pentu liberali, introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă „reprezintă o prioritate”.
Alexandru Rafila spune că „trebuie introdus într-un moment oportun”, iar certificatul va fi un „certificat COVID”.
Proiectul de lege introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă – atât la stat, cât şi la privat. Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de muncă suspendat, fără plata drepturilor salariale pentru 30 de zile.
Angajații care aleg să nu se vaccineze vor face testare pe banii lor, teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore.