Sechestrul asigurator a ajuns să fie arma cea mai folosită de magistraţi în cazul unor anchete sau procese până la un verdict final. Cel mai recent caz de instituire a acestei măsuri este cel al lui Dan Voiculescu. Decizia sechestrării averii a fost motivată de judecători atât prin invocarea legislaţiei internaţionale, cât şi prin raportarea la legile interne. Fondatorul trustului Intact e judecat pentru spălare de bani şi are instituit sechestru pe un imobil ridicat pe o suprafaţă de peste 36 de mii de metri pătraţi, dar şi pe câteva milioane de acţiuni donate fiicelor sale, Camelia şi Corina.
De această măsură nu a scăpat nici cel mai bogat om din România, Ioan Niculae. Cu o avere estimată la peste un miliard de euro, Niculae are sechestru pe mai multe bunuri, printre care şi o proprietate din centrul Capitalei, un teren şi o clădire. Miliardarul este cercetat de DIICOT pentru o serie de infracţiuni printre care şi spălare de bani şi, mai nou, pentru că ar fi încercat să îşi înstrăineze bunurile, astfel încât să se sustragă sechestrului.
Dan Adamescu, al doilea miliardar al României, are blocate 20 de milioane de euro, ca urmare a unui conflict juridic cu CNADNR. Continuăm seria cu fratele preşedintelui, Mircea Băsescu. Acesta, deşi nu are o avere fabuloasă, a devenit personaj de notorietate odată cu declanşarea scandalului cu Bercea Mondial. A fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi are sechestru pe mai multe bunuri mobile şi imobile de până la 600 de mii de euro.
Ultimul caz pe care îl amintim este cel al edilului de la malul mării, Radu Mazăre, trimis în instanţă pentru retrocedarea ilegală a unor terenuri. El are sechestru bunuri ce valorează până la 60 de milioane de euro. În cazul unui verdict final de vinovăţie, toţi cei enumeraţi îşi vor lua adio de la bunurile puse sub sechestru.