Generalul a argumentat că NATO, ca organizație cu un tratat nuclear, ar trebui să fie mai proactivă și mai puternică în fața Rusiei. El a menționat că în deceniile '70 și '80, o treime din bombardierele B-52 erau în aer în mod constant, echipate cu arme nucleare și cu piloți pregătiți să intervină. Andrzejczak a îndemnat la o schimbare a discursului și a criticat tăcerea care a urmat după ce președintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut să se alăture programului de partajare a armelor nucleare al NATO.
În ceea ce privește partajarea nucleară, generalul a explicat că aceasta permite țărilor membre fără arme nucleare să participe la planificarea utilizării acestora de către NATO. Armele sunt găzduite de anumite țări, dar rămân sub controlul SUA.
Andrzejczak s-a întrebat și ce ar face NATO în cazul unui atac asupra teritoriilor sale de către grupul Wagner, o companie militară privată rusă. El a subliniat că această problemă este deosebit de sensibilă pentru Polonia, care are frontiere directe cu Kaliningrad și Belarus.
La un forum economic din Polonia, generalul a avertizat că dacă Ucraina pierde războiul și Belarus se apropie și mai mult de Rusia, cheltuielile Poloniei pentru apărare și o armată de 300.000 de oameni nu vor fi suficiente. El a adăugat că, în acest context, China reprezintă și ea o amenințare.
În final, Andrzejczak a exprimat îndoieli că Phenianul ar furniza arme Rusiei fără aprobarea Chinei. El a avertizat că Rusia este foarte activă în Polonia și că ar putea încerca să creeze o criză în alegerile viitoare din țară.