”Consiliului Superior al Magistraturii va sesiza Inspecţia Judiciară în vederea dispunerii şi efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afectarea autorităţii puterii judecătoreşti şi decredibilizarea sistemului judiciar, ca urmare a demersurilor instituţionale ale unor reprezentanţi ai Senatului României, a afirmaţiilor publice de dată recentă ale domnului Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de Preşedinte al acestuia, precum şi a direcţiilor de dezbatere promovate de o parte a mass-mediei”, se precizează în comunicat.
Sesizarea Inspecţiei Judiciare vizează, în special, intervenţiile instituţionale şi publice ale reprezentanţilor puterii legislative, liderilor politici şi formatorilor de opinie, ale căror declaraţii depăşesc limitele rezonabile ale discursului public, cu potenţial de intimidare şi decredibilizare a justiţiei, ca putere a statului.
Cazul "Rarinca". Tăriceanu cere demisia lui Kovesi şi a Liviei Stanciu
Cazul "Rarinca", femeia care a făcut şase luni de arest preventiv degeaba, pretext pentru şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, să-i ceară preşedintelui Klaus Iohannis să le înlăture pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi şefa Înaltei Curţi, Livia Stanciu. Mai mult, Tăriceanu îi cere şefului statului să se alăture celor care vor ca arestul preventiv să fie utilizat doar pentru infracţiuni comise cu violenţă. Toate aceste solicitări sunt incluse într-o scrisoare deschisă trimisă preşedintelui Klaus Iohannis.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a cerut, marti, demisia Liviei Stanciu, sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), si a Laurei Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA.
Tariceanu, alaturi de mai multi senatori, i-a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis in care solicita ca Stanciu si Kovesi sa plece din fruntea celor doua institutii judiciare.
In documentul citat, senatorii vorbesc despre cazul femeii acuzate ca a santajat-o pe sefa Inaltei Curti si care a stat in arest preventiv timp de sase luni, inainte ca judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti sa decida ca este nevinovata si sa o achite.
"Permiteti-ne mai intai sa evocam evenimentul a carui gravitate ne-a determinat sa va scriem. Pe 21 mai, Curtea de Apel din Bucresti a stabilit definitiv nevinovatia cetateanului Mariana Rarinca. Judecatorii au constatat ca aceasta a petrecut mai mult de sase luni in arest preventiv pentru o fapta pe care nu a comis-o si pentru care nu au existat vreodata probe. Doamna Rarinca, un cetatean fara influenta ori legaturi politice, a fost arestata pe nedrept si cu sfidarea oricaror garantii constitutionale de care Directia Nationala Anticoruptie, condusa de Laura-Codruta Kovesi, in urma unui denunt calomnios facut de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu", se mentioneaza in documentul citat.
Semnatarii scrisorii ii cer in continuare presedintelui Iohannis sa le inlature de la conducerea celor doua institutii pe Kovesi si Stanciu, care, in opinia senatorilor, ocupa functiile de inalti magistrati in mod nedemn.
"Intr-o asemenea situatie, in care drepturile si libertatile fundamentale ale unui cetatean obisnuit au fost incalcate de catre doi inalti magistrati in mod deliberat si cu rea credinta, ve cerem, Domnule Presedinte, sa folositi atat instrumentele constitutionale si legale de care dispuneti, cat si autoritatea morala inerenta institutiei Presedintelui Romaniei pentru a le inlatura, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu si Laura - Codruta Kovesi", se precizeaza in scrisoarea semnata de senatorii PLR Calin Popescu-Tariceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghise si Nicolae Nasta.