Raportul OMS mai arată că şcolile au reflectat situaţia epidemică a comunităţii din care fac parte. Atunci când transmiterea virusului a fost scăzută la nivel comunitar, copiii şi centrele de învăţământ nu au devenit focare de contagiere. În schimb, când numărul cazurilor crește în rândul populaţiei, cum s-a întâmplat în multe părți ale lumii în ultimele trei luni, măsurile de protecţie din şcoli devin indispensabile, notează Organizația.
În ceea ce privește învăţământul primar şi cel secundar, situația nu este aceeași. În cazul celui din urmă, este necesară întărirea măsurilor preventive, astfel încât adolescenţii să aibă contacte limitate în afara spaţiului de învăţământ şi cel familial.
Anul trecut, copiii şi adolescenţii de sub 18 ani au reprezentat doar 8% din cazurile globale de Covid-19, deşi ei reprezintă 29% din populaţia mondială. Raportul OMS confirmă, încă o dată, că acest grup de vârstă obişnuieşte să prezinte simptome uşoare sau sunt chiar asimptomatice la infecţie, iar probabilităţile ca minorii să fie spitalizaţi sau să aibă un sfârşit tragic sunt foarte mici comparativ cu adulţii, notează Agerpres. În 2020, doar 0,2 % dintre decese s-au înregistrat în rândul celor cu vârste sub 20 de ani.
Studiile mai arată și că numărul infectărilor din şcoli a fost mai ridicat în rândul personalului de învăţământ şi al angajaţilor decât cel din rândul elevilor. Cazurile de contagiere între elevi au fost, de asemenea, sporadice.
OMS atrage atenția însă că, în contextul apariției noilor tulpini ale Sars-Cov-2, care sunt mai contagioase, trebuie făcute analize suplimentare pe categorii de gen şi vârstă şi trebuie verificat dacă au un impact diferit în ce-i priveşte pe copiii.