Schimbarea la Faţă. Victor Ponta spune în mesajul său că tradiţiile spun că astăzi nu este bine să ne certăm.
Schimbarea la Faţă. Mesajul primului ministru pe Facebook:
Schimbarea la Faţă. "O sărbătoare mare astăzi pentru toți creştinii ortodocşi şi catolici - Schimbarea la Faţă a Domnului! Tradițiile spun că azi nu este bine să te cerţi. Sper să țină toată lumea cont de ele și să se bucure de o zi frumoasă!", scrie Victor Ponta pe Facebook.
Schimbarea la Faţă. Ce se mânâncă în această zi
Schimbarea la Faţă. Tradiţii şi obiceiuri: ce să faci azi ca să-ţi meargă bine tot anul
Schimbarea la Faţă. Ce să NU faci în această zi, sub nicio formă
Schimbarea la Faţă. Schimbarea la Faţă a Mântuitorului reprezintă data la care Iisus, împreună cu trei dintre mucenicii cei mai apropiaţi, Petru, Iacob si Ioan, au urcat pe muntele Tabor ca sa se roage. Acolo, apostolii au fost învăluiţi într-un nor de lumină, în timp ce Iisus se ruga.
Schimbarea la Faţă. Schimbarea la faţă, 6 august, constituie, de asemenea, un moment important în calendarul viticol: în această zi nu se lucrează și la biserică se duc poame din noua recolta, se binecuvântează și se împart.
Schimbarea la Faţă. În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarbă.
Schimbarea la Faţă. În această zi se interzice scăldatul. De la Probajenii înainte, nu-i slobod să te mai scalzi în rău. O coborât cerbul de la munte, s-o pisat în apa și-o răcit apa. Atâta-i tăt.” (Memoria Ethnologica) Explicația este cu totul altă: apele fiind de acum tot mai reci, crește riscul îmbolnăvirilor.
Schimbarea la Față, mai este cunoscut în popor sub denumirile de Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni, reprezintă pentru anul agricol trecerea de la vară la toamnă și coacerea strugurilor. În popor, se obișnuiește ca 6 august să fie prima zi în care se pot mânca strugurii. Aceștia trebuie duși înainte la biserică pentru a fi sfințiți i abia apoi se poate gusta din ei. Odată cu Schimbarea la Față, se spune că se dă dezlegare la mâncatul merelor, perelor, perjelor şi mai ales a strugurilor, existând credinţa că cei care mâncau struguri înainte de 6 august îşi afuriseau mațele. De asemenea se spune că începând din această zi, fructele capătă dulceață, până acum fiind acre.
Schimbarea la Față. Estistă totuși un fruct interzis a fi consumat, de Probejenie, Murea. În popor se spune că atunci când Dumnezeu a creat strugurii, diavolul a făcut murele, numite de popor "strugurii diavolului". Diavolul a făcut astfel încât acestea sa se coaca mai devreme decât strugurii. Acesta este si motivul pentru care "aduce ghinion" sa mănânci mure de Preobrajenie (Schimbarea la Față). Cei mai buni creștini gustă mai întâi din primul rod al lui Dumnezeu și abia mai apoi pot mânca mure fără frică.
Schimbarea la Față. Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său. Atunci, când Iisus se ruga chipul Său s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe că zăpada. Dar, imediat, au parte de un lucru şi mai neobişnuit: în această lumină, doi bărbaţi stau de vorba cu Iisus despre patima şi moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie.