Un record de căldură pentru luna februarie, şi chiar pentru o zi de iarnă, a fost stabilit luni în Regatul Unit unde s-au înregistrat 20,6 grade Celsius în Trawsgoed, Ţara Galilor. Iar marţi "am putea depăşi recordul de ieri", au notat pe Tweeter reprezentanţii serviciului britanic de meteorologie în contextul în care limita de 20 grade Celsius nu a fost niciodată depăşită în acest sezon.
''Nu a mai existat aşa ceva niciodată (...) în Ţara Galilor, 20,6 grade Celsius este într-adevăr ca vara'', a comentat Etienne Kapikian, meteorolog în cadrul Météo-France.
Recorduri lunare au fost înregistrate zilele acestea şi în alte zone din Europa de Vest, de exemplu 25 grade Celsius în Ourense, Spania, 21 grade Celsius în Pleyber-Christ, Franţa, sau 18,8 grade Celsius în Uccle, Belgia.
Temperaturile sunt primăvăratice şi în Scandinavia, cu un record pentru luna februarie doborât sâmbătă în Kvikkjokk, Suedia, (9,1 grade Celsius), în apropierea Cercului Polar, sau 17,8 grade Celsius în Linge, Norvegia.
În acelaşi interval de timp, termometrul nu a indicat mai mult de 5 grade Celsius în Lecce, Italia, sau 3 grade Celsius în Salonic, Grecia, unde a nins weekend-ul trecut, la fel ca în nord-vestul Turciei.
Această situaţie ''este asociată circulaţiei atmosferice instalată în acest weekend şi care persistă în acest început de săptămână'', a explicat pentru AFP Kapikian descriind frontul de presiune scăzută de deasupra Atlanticului şi Europei de Est, ce înconjoară un anticiclon puternic care s-a abătut asupra vestului Europei.
''Această succesiune presiune scăzută - presiune ridicată - presiune scăzută este însoţită de modificări ale maselor de aer din direcţie nord-sud'', a adăugat meteorologul.
Astfel, pe coasta Atlanticului, aerul cald se ridică de la sud provocând temperaturi primăvăratice, iar în est, aerul rece de la Cercul Polar coboară peste Balcani şi zona mediteraneană centrală aducând de asemenea ''anomalii termice'' şi ninsori.
În est, temperaturile vor deveni mai blânde, însă Europa de Vestul se va confrunta în continuare cu valori ridicate, a precizat Kapikian, care estimează că până miercuri s-ar putea înregistra noi recorduri în Franţa, Marea Britanie, Benelux şi Scandinavia.
Un indiciu al încălzirii climatice?
''Ceea ce observăm în premieră în Marea Britanie, peste 20 de grade Celsius iarna, este ceea ce ne aşteptăm să vedem odată cu încălzirea globală'', a indicat pentru AFP Friederike Otto, cercetătoare la Institutul pentru Schimbări Climatice din cadrul Universităţii Oxford.
''Faptul că primăvara începe mult mai devreme este unul dintre semnele evidente ale schimbărilor climatice'', a afirmat ea indicând că nu poate fi făcută o asociere oficială între cele două în lipsa unei analize amănunţite.
În general, oamenii de ştiinţă sunt reticenţi în a atribui orice eveniment meteorologic extrem dereglărilor climatice. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe studii sunt realizate pentru a se determina a posteriori dacă un anumit eveniment climatic ar putea avea loc într-o lume care nu este afectată de schimbările de mediu cauzate de activităţile antropice.
La sfârşitul lunii iulie a anului trecut, cercetătorii din reţeaua World Weather Attribution (WWA) din care Otto face parte, au estimat că valul de căldură excepţională care a afectat Europa a fost un ''semn lipsit de ambiguitate al încălzirii'' globale.
"Am avut o vară târzie neobişnuită în această toamnă, iar acum primăvara începe mai devreme (...). Acest lucru este asociat încălzirii globale care augmentează foarte mult probabilitatea unei astfel de încălziri'', a comentat la rândul său Dim Coumou de la Institutul din Potsdam pentru Cercetarea Impactului asupra Mediului (PIK).
''Am putea crede că este foarte frumos să avem o astfel de vreme atât de devreme în acest sezon, însă (în cazul în care aceste anomalii) se produc în mijlocul verii, acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra societăţii'', a afirmat Coumou pentru AFP.
Cercetătorii manifestă prudenţă în privinţa unei posibile influenţe a schimbărilor climatice asupra circulaţiei atmosferice responsabilă de temperaturile mai severe din est. "Atunci când există o puternică anomalie caldă undeva, aceasta este adesea compensată printr-o anomalie rece" în altă parte, a explicat Etienne Kapikian.