Ministerul Sănătății a elaborat un Masterplan regional de servicii de sănătate perioada 2014-2020 în Regiunea de Nord-Est, document care include propuneri pentru desființarea a trei spitale și reducerea numărului de paturi în toate celelalte unități medicale. Reponsabilii din sistemul de sănătate din județul Suceava au fost convocat pentru 25 februarie la Iași pentru a li se comunica draft-ul Masterplanului.
Conform primelor informații, documentul menționat propune desființarea Spitalului Orășenesc Gura Humorului, a Spitalului Orășenesc Siret și a Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret. Totodată, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc ar urma să fuzioneze cu Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc.
Pentru toate celelalte spitale din județ se propune reducerea numărului de paturi, inclusiv pentru modernul Spital Județean de Urgențe „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Numărul paturilor va fi redus și la Fălticeni, acolo unde a fost construit un spital nou care ar putea fi inaugurat chiar în acest an.
Datele folosite pentru întocmirea Masterplanului sunt din 2015.
„Suntem pregătiți să dezvolăam spitalele din Siret, nu să le desființăm”
Propunerile din masterplan l-au luat prin surprindere pe primarul orașului Siret, Adrian Popoiu. Asta mai ales în contextul în care adminisrația locală a investit în modernizarea celor două unități medicale din oraș.
„Primăria Siret în momentul de față are în evaluare două proiecte europene cu valoare totală de trei milioane de euro care vizează în principal Spitalul de Boli Cronice Siret. Suntem pregătiți să dezvoltăm spitalele din Siret, nu să le desființăm. Mă întreb, au rămas guvernanții noștri fără bani și vor să facă economii pe spatele nostru, al siretenilor, închinzând cele două spitale?”, a spus primarul Adrian Popoiu.
Desființarea spitalelor, scenariu „horor” pentru Siret
Pentru primarul Adrian Popiu, propunerile Ministerului Sănătății sunt un scenariu „horor”.
„La orașul Siret, modificările propuse pentru cele două spitale sunt comice, utopice, halucinații, fără perspective. Mai grav, scenariile arată foarte clar că cele doua spitale se vor închide. Eu mă mândresc cu cele doua spitale din Siret. Ele asigură servicii medicale de calitate, iar infrastructura a fost modernizată pe fonduri de la bugetul de stat, bugetul local, sponsorizari și fonduri europene”, a spus Adrian Popoiu.
„Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret este considerat unul dintre cele mai performante și moderne spitale din țară. În momentul de față este singurul spital din țară care gestionează și implementează un proiect european de cercetare în domeniul psihiatriei”, susține primarul orașului Siret.
„Azi accesezi fonduri europene și mâine închizi spitalul?”
Totodată, la Spitalul orășenesc listele de așteptare sunt de două-trei săptămâni, iar unitatea are în faza de evaluare proiecte finanțate din fonduri europene în valoare de trei milioane de lei.
„Cum poți închide un spital care va implementa în perioada imediat următoare proiecte de peste trei milioane de euro. Cum ne va privi UE? Ca un partener de încredere? Azi accesezi fonduri europene și mâine închizi spitalul?”, s-a întrebat Popoiu.
Primarul Orașului Siret este hotărât ca la întâlnirea de la Iași, din 25 februarie, să argumenteze de ce nhu consideră oportună închiderea celor două spitale.
„Nu vom merge umili, doar cu „jalba in proțap”, ci vom merge demni să apărăm cu argumente angajații celor doua spitale și beneficiarii din Siret și împrejurimi”, a mai spus Popoiu.