Ministrul Sănătăţii a sesizat deja Serviciul Român de Informaţii, cerând să verifice dacă nu cumva "salariaţi sau foşti angajaţi ai Institutului au influenţat în mod negativ producerea vaccinului gripal".
Serul conţine o toxină care poate provoca frisoane, febră sau chiar şoc anafilactic. Din acest motiv nu a obţinut autorizaţie pentru a fi utilizat.
"Unul din parametrii, numit endotoxine bacteriene, a ieşit în afara limitelor", a spus Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
Fără serul românesc, a fost întreruptă campania de vaccinare. Peste 530 de mii de doze de ser din import au fost folosite pentru imunizarea copiilor, bătrânilor, bolnavilor cronici, femeilor însărcinate şi personalului medical din România.
Pentru a susţine producţia autohtonă şi a nu mai plăti pentru importuri, statul a cheltuit peste 6 milioane de lei. O bună parte din bani este pierdută, deoarece vaccinul nu a fost folosit.
"Urmeaza ca atunci cand avem un raport al curtii de conturi sa avem de acolo o directie. Se mentine aceasta procedura pe care am facut o sau se gasesc vinovati carora trebuie sa se indrepte Institutul Cantacuzino pentru a recupera eventualul prejudiciu", a spus ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu.
Experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii vor ajunge la Institutul Cantacuzino pentru a ajuta la reluarea producţiei, astfel încât la următoarea campanie de vaccinare să folosim ser românesc.