Tribunalul a considerat că muzeul care o găzduieşte a încălcat legislaţia împotriva discriminării din statul australian Tasmania şi i-a dat 28 de zile la dispoziţie pentru "a înceta să refuze accesul" pentru "persoanele care nu se identifică drept femei".
Artista feministă Kirsha Kaechele a conceput expoziţia "Ladies Lounge" ("Salonul Doamnelor") la Muzeul de arte vechi şi noi (MONA) din Hobart, Tasmania, pentru a protesta faţă de discriminare şi faţă de existenţa unor cluburi ce au fost mult timp rezervate doar bărbaţilor în această ţară.
Însă, anul trecut, un vizitator de sex masculin a depus plângere pentru discriminare după ce accesul i-a fost refuzat în acel "salon", care prezintă opere ale unor artişti de renume şi antichităţi.
Tribunalul a decis în această săptămână că, întrucât reclamantul plătise pentru dreptul de intrare suma de 35 de dolari australieni (21 de euro), el trebuia să poată avea acces la toate zonele muzeului, inclusiv în "Salonul Doamnelor".
MONA nu a contestat caracterul discriminatoriu al salonului, dar a argumentat că scopul în sine al acestei "instalaţii interactive" era ca bărbaţii să nu aibă acces.
Kirsha Kaechele a spus că expoziţia este o reacţie la interdicţiile la care au fost supuse femeile în ceea ce priveşte accesul în anumite spaţii de-a lungul istoriei.
Numele expoziţiei face trimitere la epoca în care femeilor le era refuzat accesul în baruri, înainte de anii 1970, şi erau nevoite să se aşeze în saloane rezervate doamnelor.
"Sunt profund întristată de decizia tribunalului", a declarat Kirsha Kaechele pe Instagram. "Am obţinut o amânare de 28 de zile. Asta îmi dă timpul necesar pentru a analiza situaţia, să primesc sfaturi şi să mă calmez", a adăugat creatoarea expoziţiei.