Pe Twitter, hastag-ul #OscarsSoWhite (Oscarurile Atât de Albe) a revenit în forţă în 2016. În ciuda protestelor din 2015, ce au vizat lipsa de diversitate a nominalizărilor la Oscar anunţate de Academia de film americană, nominalizările din 2016 au atras critici similare, deoarece actorii şi regizorii de culoare nu au fost incluşi nici în acest an în categoriile principale, scrie Mediafax.ro.
Încă o dată, niciun artist de culoare nu face parte din categoriile de interpretare - cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, cel mai bun actor în rol secundar şi cea mai bună actriţă în rol secundar - şi nici în categoria regizorilor nominalizaţi la Oscar. Acest lucru se petrece în pofida faptului că filme precum "Creed", "Concussion", "Straight Outta Compton" şi "Beats of No Nation" au primit nominalizări în alte categorii.
Câteva performanţe actoriceşti realizate de artişti ce provin din comunitatea de culoare sau din alte grupuri etnice, lăudate de criticii de specialitate în sezonul premiilor de la Hollywood, au fost ignorate - Benicio Del Toro, cu rolul din "Sicario", Michael B. Jordon, cu rolul din "Creed", şi Will Smith, cu rolul din "Concussion".
Nominalizările din 2016 au generat un veritabil scandal şi pe reţelele de socializare, mulţi dintre internauţi criticând Academia de film americană pentru "eşecul de a reprezenta actori şi cineaşti non-caucazieni". Celebrităţi precum Jessica Goldstein şi pastorul Al Sharpton şi-au exprimat pe Twitter dezamăgirea şi indignarea.
"Toate aceste nominalizări «albe» la Oscar reprezintă un alt exemplu care evidenţiază lipsa diversităţii la Hollywood. Ca în cazul Munţilor Stâncoşi. Cu cât urci mai sus, cu atât totul devine mai alb", a scris pastorul Al Sharpton, pe Twitter, la scurt timp după anunţarea nominalizărilor la Oscar, joi. "Hollywoodul are o imagine frauduloasă de societate progresivă, cu politici şi norme liberale. Trebuie să luăm măsuri directe pentru a corecta această minciună. Discursul lor este unul ieftin".