Din acest weekend, locuitorii de pe insula Haingyi, una dintre cele mai importante din delta Irrawaddy au asistat la o venire în masă a rozătoarelor. Neputincioase, autorităţile s-au mulţumit să le ofere localnicilor 50 de kyat-i (4 cenţi americani) de animal ucis pentru a limita invazia.
"Peste 4.000 de şobolani au fost ucişi după ce au luat satele cu asalt", a declarat pentru AFP deputatul local Phyo Zaw Shwe. "Credinţele tradiţionale susţin că aceste animale prezic dezastre, deci oamenii se îngrijorează că s-ar putea produce inundaţii sau cutremure", a adăugat el.
Studiile efectuate de oamenii de ştiinţă japonezi au arătat că şoarecii şi şobolanii sunt sensibili la undele electromagnetice asemănătoare cu cele depistate frecvent înaintea unor seisme puternice. Totuşi, nicio activitate seismică notabilă nu a fost înregistrată în Myanmar în ultimele zile.
Fotografii postate pe reţelele de socializare îi arată pe locuitori adunând laolaltă şobolani morţi. O parte dintre aceşti şobolani morţi au fost trimişi la laboratoare pentru a depista eventuala prezenţă a unor boli, fără rezultat pentru moment.
Sătenii omoară aceşti şobolani "cu bâte şi cu praştii cu pietre", a povestit pentru media locale un locuitor din satul Than Cho Tan. "În această seară, şobolanii au intrat în satul nostru şi am reuşit deja să omorâm peste 800", a declarat el pentru News Watch.
Fenomenul nu este unul singular în Myanmar, notează AFP. În statul Chin, din nord-vestul ţării, se produc invazii regulate ale şobolanilor care vin să se desfete cu fructele de bambus care nu apar decât o dată la circa 50 de ani. Când a avut loc ultima invazie de până acum, în 2008, şobolanii au devorat şi recoltele locale.