Sfinții Mucenici Nicandru și Marcian sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 8 iunie, conform agerpres.ro.
Acești doi sfinți au fost ostași în armata romană de la Dunăre și își îndeplineau slujba militară în cetatea Durostorum (Silistra), în timpul împăratului Dioclețian (284-305).
Persecuțiile declanșate împotriva creștinilor din imperiu au inclus și îndepărtarea din armată a ostașilor creștini, care erau arestați și persecutați până la moarte.
În acest timp, în cetatea de la Dunăre, Nicandru și Marcian au mărturisit împreună cu alți trei ostași: Pasicrat, Valention, Isihie și cu veteranul Iuliu, că sunt creștini.
Pentru mărturisirea credinței au fost închiși și au fost supuși torturilor, îndemnați fiind să se lepede de Hristos. Au fost bătuți și chinuiți în felurite chipuri, dar pentru că au rămas statornici în credință și nu au fost înduplecați să se închine zeilor, Sfinții Nicandru și Marcian au fost omorâți prin tăierea capetelor în ziua de 8 iunie.
Astăzi este sărbătorită și aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat din cetatea Heracleea în Evhaita, patria sa.
Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat este pomenit în calendarul creștin ortodox la 8 februarie. A trăit în timpul împăratului Liciniu (308-321). Fiind general — numele de stratilat arată că era un mare conducător de oaste — i se încredințase cetatea Heracleea, lângă Marea Neagra.
În timpul persecuției împotriva creștinilor ordonate de Liciniu Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat și-a mărturisit cu multă putere credința în Hristos, îndemnându-i pe toți să se lepede de închinarea la idoli
A îndurat cu credință și cu bărbăție toate chinurile la care a fost condamnat de însuși Liciniu. Împăratul, văzând că nu poate să-l întoarcă la zadarnica cinstire a idolilor, a poruncit să i se taie capul și, astfel, s-a săvârșit în ziua de 8 februarie.
Aducerea trupului său din cetatea Heracleea în Evhaita, în stăpânirea strămoșilor săi, a fost cerut de Sfântul Mucenic Teodor aceluia care a privit la pătimirea sa și care îi era slujitor, pe numele său Uar. Acesta a și consemnat toate câte s-au întâmplat privind pătimirea Sfântului Mare Mucenic Teodor.