Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare prăznuită pe 1 octombrie. Este o zi în care se face pomenire de o minune petrecută în biserica Maicii Domnului din Vlaherne (Constantinopol), în timpul împăratului Leon Înțeleptul (886-911).
Acoperământul Maicii Domnului Sfântul Andrei a văzut-o într-o noapte pe Maica Domnului rugându-se pentru întreaga lume. Ea strălucea de lumina ca soarele și acoperea poporul cu cinstitul ei acoperământ, fiind împreună cu oști cerești și cu mulțimea de sfinți, care în haine albe și în cucernicie stăteau împrejurul ei. Printre aceștia erau prezenți: Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Evanghelist Ioan.
Acoperământul Maicii Domnului În urma acestei minuni, Sfântul Andrei i-a spus ucenicului său, Epifanie, potrivit Creștin ortodox: "Vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor, care se roagă pentru toată lumea?" Iar el a răspuns: "O văd, sfinte părinte, și mă minunez, că o văd acoperind pe oamenii care sunt în sfântul locaș, cu cinstitul ei acoperământ, care strălucește mai mult decât soarele".
Acoperământul Maicii Domnului Prin apariția în biserica din Constantinopol, când Maica Domnului și-a întins Acoperământul asupra creștinilor, ni s-a descoperit că ea este ocrotitoarea tuturor credincioșilor, că este apărătoarea noastră. Ne scoate din primejdii, ne apără de rele. "Apărătoare Doamnă, pentru biruință mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu", spunem într-una din rugăciunile Bisericii.
Acoperământul era un val, o bucată lungă de țesătură care acoperea capul și trupul Maicii Domnului până la genunchi. În Orient era atribuit sfintelor femei, tinerelor consacrate și diaconițelor. Gestul de a acoperi pe cineva cu acest veșmânt, era un semn de ocrotire, de purtare de grijă.