Potrivit lui Sarah Gilbert, este puțin probabil ca noul coronavirus să se transforme într-o variantă care să se poată sustrage vaccinurilor, deoarece „nu există foarte multe locuri în care să poată evolua virusul”, potrivit G4Media.ro.
Vorbind în cadrul unui webinar al Societății Regale de Medicină, ea a ținut să înlăture temerile cu privire la o nouă variantă, mai letală, a Covid-19. “În mod normal, vedem că virusurile devin mai puțin virulente, deoarece circulă mai ușor și nu există niciun motiv să credem că vom avea o versiune mai virulentă a Sars-CoV-2”, a afirmat oficialul.
Chris Whitty, ofițerul medical șef al Angliei, a declarat, miercuri, că toți copiii care nu au fost vaccinați vor ajunge să facă Covid-19 la un moment dat, deoarece virusul va continua să circule pe măsură ce imunitatea scade.
Gilbert a sugerat, totuși, că boala cauzată de virus va deveni din ce în ce mai ușoară: “Tindem să vedem deriva genetică lentă a virusului și va exista o imunitate treptată care se dezvoltă în populație, așa cum există și pentru toate celelalte coronavirusuri sezoniere”.
Aceste coronavirusuri sunt cauzele răcelii comune, iar Gilbert a spus: “În cele din urmă, Sars-CoV-2 va deveni unul dintre acestea”.
Ea a susținut că proteina spike vizată de vaccinuri are doar o capacitate limitată de a produce mutații, permițând în același timp virusului să pătrundă în celulele umane. “Dacă virusul își schimbă atât de mult proteina spike încât nu mai poate interacționa cu receptorul respectiv, atunci nu va mai putea intra în celulă. Deci, nu există foarte multe locuri în care virusul să dobândească ceva prin care să se poată sustrage imunității, dar să fie totuși un virus cu adevărat infecțios”, a arătat expertul.
Sharon Peacock, șefa Consorțiului de Genomică Covid-19 din Marea Britanie, care monitorizează diferitele variante ale virusului SARS-CoV-2, a fost, însă, ceva mai prudentă. “Cred că vor apărea noi variante în timp și există încă un drum destul de lung de parcurs cu acest virus”, a spus expertul, potrivit sursei citate.