În patru dintre cazuri, decizia a fost luată ținând cont de "atributelor lor naturale". Vorim despre insula Amami-Oshima, insula Tokunoshima, partea nordică a insulei Okinawa şi insula Iriomote (toate din Japonia), Getbol - întinderi cotidale din Coreea de Sud, complexul de păduri Kaeng Krachan din Thailanda şi pădurile pluviale şi zonele umide Colchida din Georgia.
Alte trei au fost adăugate pe această listă datorită valorii lor culturale. În această situație se află, potivit AFP, Movila Arslantepe (Turcia), Extensia Liniei de apărare a Amsterdamului, de acum denumită Linii de apă de apărare olandeză (Ţările de Jos) şi un sit transnaţional, Coloniile de binefacere (Belgia - Olanda).
Decizia privind înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO ar putea fi anunțată astăzi, după ce, luni, Comitetul Patrimoniului Cultural n-a mai avut timp să ajungă și la cel privind exploatarea auriferă din România. În schimb, Comitetul a decis înscrierea în Patrimoniul UNESCO a unor situri din țări precum Islanda, Georgia, Turcia și Belgia.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat săptămâna trecută că dosarul Roşia Montană poate fi aprobat în proporţie de 99%.
O opinie similară a emis, recent, și Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe. "Dacă mă întrebați părerea mea, sunt peste 90% șanse că Roșia Montană să fie inculsă în patrimoniul UNESCO. Asta ar însemă că viitorul va fi la dispoziția statului român (...). Decizia nu implică pierdere procesului cu Gabriel Resources. În prezent, compania nu poate cere în același timp și continuarea exploatării și despăgubiri. Au ales deja varianta despăgubirilor", a afirmat Cioroianu, duminică, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS.
Duminică, 25 iulie, alte patru situri culturale din China, India, Iran şi Spania au fost fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial: oraşul Quanzhou, China, Templul Ramappa, India, Calea ferată trans-iraniană, promenada Paseo del Prado and Buen Retiro, Spania.
Candidaturile dosarelor la UNESCO vor fi discutate până pe data de 28 iulie, perioadă în care se desfășoară cea de-a 44-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial.