SUA au precizat că se opun în continuare dorinţei Curţii de a efectua investigaţii pe tema Afganistanului sau a Israelului. Secretarul de stat, Antony Blinken, a subliniat însă, într-un comunicat, că Washingtonul doreşte să abordeze aceste cazuri mai degrabă ”prin dialog cu toţi actorii procesului în legătură cu CPI, decât prin impunerea de sancţiuni.”
Astfel, preşedintele Joe Biden a ”revocat'” decretul prezidenţial din iunie, care permitea pedepsirea judecătorilor ”punând capăt ameninţării” cu sancţiuni economice şi restricţii de viză, a mai transmis responsabilul american.
Today @POTUS removed sanctions previously imposed against @IntlCrimCourt personnel. The U.S. maintains our opposition to the ICC's attempts to exercise jurisdiction over personnel of non-States Parties, such as the United States and Israel. https://t.co/tD4vrAZY1h
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) April 2, 2021
În urma anunțului, au fost ridicate sancțiunile care o vizau pe procuroarea CPI Fatou Bensouda şi un alt oficial, Phakiso Mochochoko, precum şi mai multe restricţii de viză impuse în 2019 împotriva membrilor personalului Curţii cu sediul la Haga.
”Aceste decizii reflectă analiza noastră conform căreia aceste măsuri au fost inadecvate şi ineficiente”, a conchis Blinken.
Administraţia Trump a sancţionat-o pe procuroarea Bensouda în septembrie, ca parte a unei ofensive fără precedent împotriva CPI, pentru a o avertiza împotriva oricărei acţiuni penale împotriva militarilor americani pentru implicarea lor în conflictul din Afganistan, potrivit Agerpres.