Radu Țincu, medic primar ATI de la Spitalul Floreasca, a explicat sâmbătă, la Realitatea PLUS, că nu este cazul să ne îngrijorăm de reacțiile adverse avute după a doua doză de vaccin.
„Nu e cazul să ne îngrijorăm. Trebuie să plecăm de la ideea de ce facem vaccinul: ca să obținem imunitate. O reacție imunitară este o reacție care poate determina anumite simptomatologii pentru că este vorba de o interacțiune dintre o proteină străină organismului uman - proteina spike a virusului - și sistemul nostru imunitar. Se pune întrebarea și mulți s-au speriat: de ce la rapel ar fi mai multe reacții adverse... Este normal să se întâmple așa, la prima administrare organismul nu cunoaște proteina spike a coronavirusului și abia o prelucrează, află informații despre ea și începe să dezvolte anticorpi începând cu ziua 8, ziua 10 de la prima doză de vaccin. Este evident că la a doua administrare a acestei proteine sistemul nostru imunitar este mult mai alert și are o agresivitate mai alertă împotriva proteinei spike și este clar că simptomatologia va fi ceva mai zgomotoasă.
Din punctul meu de vedere și al experților, nu este nimic anormal să dezvoltăm anumite reacții adverse după a doua doză, discutăm de reacții care mimează o viroză, discutăm de dureri musculare, cefalee, stare de febrilitate, stare generală nesatisfăcătoare în care pacienții doresc să rămână acasă și să zacă, cu se spune. Nu este nimic anormal să dezvoltăm aceste reacții adverse la rapel. Se remit fără tratament, nu necesită tratament”, a explicat medicul Radu Țincu.
Referitor la timpul care trebuie să treacă de la vindecarea de covid până la vaccinare, Radu Țincu a precizat că putem să ne vaccinăm orcând după ce ne-am vindecat de covid. „Inițial s-a considerat că ar trebui să așteptăm, pentru că există imunitatea naturală, însă ulterior s-a recomandat vaccinarea în orice moment după vindecare pentru o imunitate mai bună”.