Cu o istorie de aproape 2.000 de ani, ghimbirul nu este doar un condiment folosit în bucătărie, ci şi o plantă cu numeroase properietăţi terapeutice, fiind utilizat încă din cele mai vechi timpuri în medicina tradiţională chineză. Înrudit cu turmericul şi cu cardamonul, ghimbirul este o rădăcină folosită frecvent în compoziția rețetelor naturiste.
În Asia, ghimbirul este considerat un antibiotic natural, în componența lui găsindu-se nu mai puțin de 500 de substanţe active. Are un gust puternic, şi are o cantitate însemnată de vitamine precum B1, B2, B3 şi B6, dar şi minerale cum ar fi calciu, fier, magneziu şi fosfor. Toate aceste proprietăți transformă ghimbirul într-un „medicament” natural, recomandat în tratarea multor probleme de sănătate.
Ţine glicemia sub control
Cei care au nivelul glicemiei crescut şi vor să echilibreze valorile în mod natural, fără să recurgă la medicamente, pot încerca ceaiul din rădăcină de ghimbir. Cele mai recente cercetări au relevat faptul că această plantă are capacitatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge. Poate fi consumat şi de către bolnavii de diabet, întrucât stimulează organismul să producă insulină.
Cum îl prepari: o linguriță de ghimbir uscat se fierbe 5 minute în 250 ml de apă. Se lasă să se răcească puțin, după care se strecoară şi se consumă călduț. Se bea câte o cană în fiecare dimineață, înainte de micul dejun.
Tratează durerile de gât
Fie că ai răcit sau ai tras aer rece în piept, ai senzația că mii de ace îți înțeapă gâtul de fiecare dată când înghiți. Uscăciunea gâtului, roşeața şi durerea locală accentuată sunt cele mai comune simptome ale faringitei şi ale amigdalitei. În acest caz, un sirop de ghimbir preparat în casă este remediul pe care ar fi bine să-l încerci.
Cum îl prepari: O linguriță de ghimbir proaspăt ras se fierbe cu o cană de apă. După ce s-a răcit, pui ceaiul într-un borcan, adaugi 4-5 felii de lămâie şi 3 lingurițe cu miere. Îl dai la frigider până capătă consistența unui jeleu. La o cană de apă fierbinte se adaugă 2 linguri din compoziție, se amestecă până se dizolvă şi se bea siropul cât mai cald.
Ghimbirul este benefic şi în cazul răcelii sau gripei. Combină o jumătate de lingură de pudră de ghimbir cu puțină scorțişoară. Fierbe amestecul 5 minute cu o cană de apă şi bea-l în fiecare seară, iar gripa va trece mult mai repede.
«Taie» senzaţia de greaţă
Te pregăteşti pentru un drum lung cu maşina sau cu trenul şi vrei să previi senzația de greață provocată de răul de mişcare? Datorită gustului dulce-acrişor şi a uleiurilor volatile din conținutul rădăcinii de ghimbir, te vei putea bucura de o călătorie liniştită, în care să nu te confrunți în mod constant cu senzația de greață. Cel mai bun remediu pentru această problemă este sucul de ghimbir.
Cum îl prepari: Amestecă în 500 ml de apă zeama de la 2 lămâi şi 2 lingurițe de pudră de ghimbir şi vei obține o licoare aromată pe care o bei ori de câte ori simți că-ți este greață.