Sicriele a doi dintre salvatorii SMURD Iași, asistentul medical Gabriel Sandu și pilotul Doru Gavril, au fost întâmpinate în Cimitirul "Petru și Pavel" cu zeci de coroane de flori, care au fost depuse pe marginile aleilor, până la mormintele acestora.
Cei doi au fost înmormântați cu onoruri militare, în prezenta a câteva sute de rude, prieteni, colegi și a oficialităților din România și Republica Moldova, relatează Agerpres.
În timpul funeraliilor, un elicopter aparținând Unității Speciale de Aviație Iași, al cărui comandant a fost Doru Gavril, a survolat zona și a aruncat flori deasupra sicrielor salvatorilor. La rândul lor, jandarmii au tras mai multe salve de foc. Alte două aeroplane aparținând Aviației Civile au survolat la rândul lor zona, în semn de omagiu și apreciere față de salvatorii de la SMURD.
Un ceremonial similar va fi oficiat la cimitirul Buna Vestire, unde urmează să fie înmormântată Mihaela Dumea, care era medic SMURD.
Copilotul SMURD, înmormântat la Bacău
Al patrulea salvator, căpitanul comandor Voicu Șocae, copilotul elicopterului SMURD prăbușit joi, 2 iunie, în Republica Moldova, a fost înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul de Vest din Bacău, orașul unde își avea reședința împreună cu familia sa.
Înaintea ceremoniei la care au fost prezenți alături de familie și prieteni, reprezentanți ai MAI, SMURD, Ministerului Sănătății și autorități locale, a fost înmânat soției salvatorului-aviator Ordinul Național "Pentru Merit în grad de Cavaler", cu însemne pentru militari. Distincția i-a fost acordată post mortem, prin decret semnat de președintele României Klaus Iohannis, pentru înaltul profesionalism, umanismul și spiritul de sacrificiu dovedite în acțiunile de salvare a vieților omenești la care participase în cadrul SMURD Iași.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Voicu Șocae fusese depus în cursul nopții de vineri spre sâmbătă în Capela Bisericii Învierea Domnului din Bacău. Echipajul care a adus trupul salvatorului SMURD de la Iași la Bacău a fost însoțit și de secretarul de stat Raed Arafat, care a transmis direct condoleanțe familiei.
"Este foarte greu pentru noi toți. I-am respectat dorința și plăcerea de a zbura pentru salvarea semenilor săi. Eu i-am spus că meseria asta este prea riscantă, dar mi-a spus că-i place. I-a salvat pe alții, dar, iată, că pe el nu s-a mai putut salva", declara sâmbătă, pentru AGERPRES, tatăl lui Voicu Șocae.
La rândul său, un fost coleg de la Academia Forțelor Aeriene sublinia "pasiunea lui Voicu pentru zbor". El a evocat, apoi, momente în care alături de colegul său privea spre cer cu dorința de a zbura. "Voicu nu știa să spună nu. Sărea în ajutorul tuturor celor care aveau nevoie de el. Era, cu adevărat, un salvator", a punctat prietenul acestuia.
Căpitan-comandor Voicu Șocae avea 37 ani, era pilot de elicopter încadrat în structurile militare din 2003, iar din 2008 a devenit angajat al Ministerului Afacerilor Interne. Avea o experiență de zbor pe elicopter de 1.480 de ore, fiind absolvent al Academiei Forțelor Aeriene "Henri Coandă" din Brașov. Era căsătorit și avea doi copii.