PANDORA'S recomandă mărturia unei mame care a trecut printr-o naştere într-un spital de stat. Ani de zile a fost încurajată privatizarea acestui domeniu. Şi am ajuns în momentul groaznic în care o astfel de experienţă pentru o româncă fără venituri peste medie să fie de-a dreptul traumatizantă:
"Imediat după ce s-au rupt membranele, nici n-am apucată să ne dumirim, că au început contracţiile foarte apropiate. De la o jumătate de oră între prima şi a doua contracţie, au urmat contracţiile legate, la trei minute… Am chemat Salvarea, am ajuns acolo la 3 noaptea, iar ei şi-au închipuit că am stat până în ultima clipă, că travaliul se intalase cu ore înainte. M-au făcut în toate felurile, nu pot să spun ce mi-au zis. În fine, m-au urcat repede pe masa ginecologică şi… împinge! Nu ştiam cum, nu-mi explicau nimic. A fost extrem de traumatizant. S-a întâmplat foarte repede, erau persoane necunoscute, nu înţelegeam ce mi se întâmplă. Abia a doua zi l-am văzut pe copil, iar adevărata traumă a venit când a trebuit să aplăptez. Aveam furia laptelui, nimeni nu s-a ocupat de mine şi nu mi-a explicat ce se întâmplă. Mi-au dat o cană de metal în mână şi mi-au zis că trebuie să o umplu. Se întâmpla după experienţa traumatizantă a naşterii şi după o noapte nedormită. Atunci ştiu că s-a declanşat toată agonia, toată frica, toată panica."
Dora Constantinovici descrie traseul traumei, de la o majoritate care nu-şi permite clinici unde să fii tratat omeneşte şi degradarea sistemului public de sănătate:
"Și cu toate aceste diferențieri inițiale între etnii, bine implementate în capetele unora, ce să vezi, am ajuns la diferențieri între bugete (era și normal, așa începe totul). Nici clasa de mijloc nu mai e la fel de egală cu cele 5 procente care reprezintă femeile care au un salariu peste medie și își permit (sau sunt dispuse după ce plătesc de la începutul carierei asigurări medicale) să nască la privat. Singura opțiune rămân spitalele de stat. Și ți se amintește mereu și din toate părțile că nașterea este ceva natural și că tu ești cea care ești exagerată dacă vrei să naști la particular – ești o fițoasă, nu înțelegi nimic din miracolul nașterii, etc, etc. Unele viitoare mămici preferă chiar să nască acasă asistate de moașe sau soți. Și e de mirare? Una dintre femeile care a preferat să nască cel de-al treilea copil acasă, psihologul Ana Butuc a ales această variantă după ce primele două nașteri de la stat au fost două experiențe traumatizante din toate punctele de vedere."