Chuck Palahniuk – Beautiful You. Un roman super-amuzant şi deştept. O satiră care ia la ţintă best-sellerurile soft-porn, de tip 50 shades of Grey. Palahniuk n-a mai fost în aşa formă literară de la “Bîntuiţii”, o incredibilă aventură neagră în povestiri scurte. În “Beautiful You”, Palahniuk organizează întîlnirea între eroul geek, un soi de Steve Jobs sadic care vrea să cîştige monopol pe piaţa orgasmului feminin, şi gospodina cu vis romantico-materialist: dorinţa de a-l găsi pe acel erou bogat, frumos şi dominator. Dar mai ales bogat.
Varlam Şalamov – Povestiri din Kolîma. Vol. 1. Poveştile din Gulag nu sunt simple poveşti, aceasta e credinţa lui Şalamov. El propune o modificare completă a stilului literar în relatările unor experienţe extreme. Literatura cu “floricelele” ei n-are ce căuta într-o experienţă precum cea oferită de Gulag. “Scriitorul nu este un observator sau un spectator, ci un participant la drama vieţii, un participant care nu are înfăţişarea sau rolul unui scriitor. Pluton care s-a ridicat din iad, nu Orfeu care a coborît în iad.”, scrie Şalamov.
James Joyce – Portret al artistului la tinereţe. Să ne mai întoarcem şi la clasici. Zbaterile adolescentului Stephen Dedalus între pofte trupeşti, aspiraţii spirituale, revolta lui împotriva unui stat opresiv în propagandă religioasă şi politică, toate astea le-am găsit uşor de lipit inclusiv de dezbaterile zilelor de azi de pe la noi cu “educaţia sexuală în şcoli”.