Ministerul Afacerilor Externe din România anunță că a fost deschis punctul de frontieră de la Rafah:
"În continuarea precizărilor Ministerului Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene, împreună cu autoritățile egiptene, au informat în cursul nopții că, urmare a negocierilor internaționale complexe purtate în ultimele zile, s-a decis deschiderea în cursul zilei de astăzi a punctului de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Arabă Egipt.
Conform informațiilor din teren disponibile până la această oră, pentru început, va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza.
MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, rămâne în strânsă legătură cu autoritățile israeliene și egiptene pentru evacuarea cetățenilor români și a familiilor acestora. Autoritățile egiptene și cele israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări și în următoarele zile.
Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, activată încă de la debutul crizei și care acționează în regim de permanență, 24/7, menține coordonarea cu alte state și organizații internaționale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetățeni/funcționari. De asemenea, a fost trimisă, în regim de urgență, o a doua echipă consulară mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE, în vederea consolidării capacității de sprijin consular.
MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, este implicat activ în dialogul cu autoritățile și este pregătit să asigure condițiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetățenilor români din Fâșia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah."
Între 450 şi 500 de străini urmează să iasă fin enclava palestiniană prin punctul de trecerea frontierei de la Rafah, în Egipt, declară CNN trei surse la curent cu dosarul.
În total, 450 de persoane aşteaptă în terminalul de la Rafah să intre în Egipt, declară CNN un oficial de la frontiera palestiniană, Hisham Adwan.
Însă o sursă apropiată negocierilor declară că 500 de străini ar urma să părăsească Fâşia Gaza.
Altă sursă, de la frontieră, declară CNN că 478 de persoane urmează să primească aprobarea să treacă frontiera.
Nicio perioadă de timp nu a fost stabilită în vederea ieşirii străinilor din enclavă.
Potrivit unei surse citate de CNN, Qatarul a mediat un acord între Israel, Hamas şi Egipt, în coordonare cu Statele Unite, în vederea eliberării străinilor şi răniţilor grav din enclavă.
Acest acord a fost încheiat separat de negocieri cu privire la eliberarea ostaticilor ţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza, potrivit acestei surse.
Aproximativ 80 de ambulanţe din Egipt au sosit, miercuri dimineaţa, în punctul de trecerea frontierei către Fâşia Gaza de la Rafah, pentru a prelua palestinieni răniţi, declară un oficial egiptean.
Răniţii sunt primii palestinieni care urmează să iasă din enclava palestiniană de la începutul războiului Israelului cu Hamasul, în urmă cu peste trei săptămâni.
Oficialul citat declară CNN că punctul de frontieră este pregătit să permită trecerea unui număr de 81 de palestinieni răniţi care să primească îngrijiri în spitale din Egipt.
Directorul Spitalului Al Shifa, din Fâşia Gaza, doctorul Mohammed Abu Silmiyeh, declară pentru CNN că majoritatea răniţilor necesită intervenţii chirurgicale în bloc operator, o procedură care este imposibilă de realizat, în prezent, în Fâşia Gaza.