Autoritățile de mediu au emis toate autorizațiile necesare, astfel că sivicultorii au undă verde pentru împușcarea acestui urs, cu toate că nu se știe dacă este vorba despre o femelă sau de un mascul.
Vânătorii merg pe ideea că ursul atacă doar în anumite zone, în teritoriul său. Prin urmare, este puțin probabil să fie împușcat un alt animal.
În plus, a fost montată o cameră de supraveghere și a fost desemnat un vânător care a petrecut deja două nopți în sălbăticie, în așteptarea animalului.
S-a ajuns la această situație după ce ursul a atacat două persoane și a omorât un alt animal la o stână.
Cele două victime, ciobanii, au plecat în căutarea lui, pentru a fotografia animalul ucis, în încercarea de a fi despăgubiți. Din nefericire, au ajuns chiar ei să fie atacați.
Unul dintre ciobani, un tânăr de 26 de ani, a murit, iar celălalt a ajuns la spital în stare foarte gravă.
Ursul care a ucis un cioban, așteptat cu pușca
,,Suntem pe cale de a se comite o serie de infracțiuni. Ministerul Mediului a dat o derogare de la lege, pentru împușcarea ursului care a provocat incidentul. La fața locului este un vânător de două zile, cu o cameră video. Ursul care vine va fi împușcat’’, a precizat Marius Marinescu, președintele Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului, la Realitatea PLUS.
Fondatoarea sanctuarului de urși de la Zărnești, Cristina Lapis, spune că ursul nu trebuie împușcat de vânător și că trebuie văzut în ce condiții s-a întâmplat acest accident.
,,Nu este normal să împușcăm un urs care vine în pădure. În primul rând, trebuie văzut dacă este vinovat ursul sau oamenii. Întotdeauna când se întâmplă un accident, ursul este vinovat. Trebuie văzut în ce condiții s-a întâmplat acest accident regretabil, pentru că ani de zile, în Brașov, într-un cartier care a fost construit în pădure, pe teritoriul urșilor, oamenii se întâlneau cu ursul regulat, la tomberoane. Astfel de accidente nu s-au produs, oamenii fotografiau, urșii mâncau din tomberoane, până când tomberoanele au fost schimbate și urșii nu au mai venit acolo. Ursul nu trebuie împușcat de vânător. Există o echipă care merge pe teren să vadă dacă acela este sau nu ursul’’, a explicat Cristina Lapis, fondatoarea sanctuarului de urși de la Zărnești, în cadrul aceleiași emisiuni.
În schimb, coordonatorul VoxPublica.ro, Laurențiu Ciocăzanu, spune că este nevoie de o schimare a legislației în România, ca oamenii să nu se mai expună unor astfel de incidente nefericite.
,,Din moment ce dai undă verde la împușcare, este o vânătoare mascată. Pe mine mă oripilează un lucru foarte simplu: de ce merg la vânătoare ciobanii sau oamenii care au animale atacate de urși să facă poze în pădure? Vă spun de ce: pentru că legea așa este, din păcate. Legea din România pleacă de la prezumția de înșelăciune a celui care cere despăgubiri, prezumția de nevinovăție, practic. Când te duci cu toporul după urși, lași impresia că vrei să îl ataci. Acei oameni au vrut să se apere. Este nevoie de o schimare a legislației, în sensul să nu mai ajungă oamenii să plece după poze, după animalele atacate în păduri, pentru că se expun inevitabil’’, a precizat Laurențiu Ciocăzanu.