Fenomenul meteorologic semnalat de Meteoplus pe pagina oficială de Facebook este unul rar și se numește „fulgerul ascendent”
Acest fenomen implică dezvoltarea unui fulger care se deplasează în sus de la un obiect înalt spre un nor de furtună electrificat suprapus, într-un proces numit autoinițiere a fulgerului.
Fulgerul ascendent se formează atunci când un obiect înalt din peisaj, cum ar fi o clădire sau o structură metalică, acționează ca un conductor de electricitate și atrage încărcările electrice din norii de furtună deasupra sa. Această interacțiune provoacă inițierea fulgerului care se deplasează în sus, spre nor.
Robert Negoiță despre ultimul incendiu din Parcul IOR: „Mafia imobiliară e vinovată”
În cazul semnalat din munții Bucegi, releul de la Coștila are 80 metri înălțime, ceea ce face ca în vârful lui să avem 2.578 de metri deasupra nivelului mării, fiind cel mai înalt punct artificial din România.
În general, fulgerul ascendent apare în condiții specifice de formare a furtunii. Există necesitatea ca furtuna să fie puternică și să producă o încărcare electrică suficient de mare în norii de furtună pentru ca aceasta să poată fi observată. Apoi, obiectul înalt trebuie să fie în contact cu acea regiune din nor care conține încărcarea electrică. În acest fel, obiectul funcționează ca un conductor, atrăgând încărcări electrice din nor.
Vârful Coștila este ușor de recunoscut după releul de televiziune montat pe vârf. Vârful este vizibil de pe creastă Pietrei Mari, precum și de pe Valea Prahovei și este ușor de recunoscut prin releul montat pe acesta. Releul de radioteleviziune este obiectiv strategic, în trecut a fost păzit de o unitate militară.