”Deocamdată nu au solicitat autorizaţia pentru vaccinurile lor. Dacă o fac, vom studia datele”, a răspuns Cooke, întrebată despre vaccinurile dezvoltate de cele două țări.
În ceea ce privește acuzațiile că Agenția s-ar afla sub presiune politică pentru autorizarea vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna, directorul executiv al EMA a transmis că singura presiune este cea științifică. ”Vrem să fim siguri că vom face ceea ce este mai bun pentru cetăţeni”, a adăugat Cooke.
Potrivit acesteia, EMA ar putea finaliza analizarea vaccinului produs de Pfizer/BioNTech până pe 29 decembrie, iar a vaccinului Moderna, până pe 12 ianuarie.
Faptul că vaccinurile pentru Covid-19 au o eficacitate de 90% este ”o veste foarte bună, dar aceasta este analiza companiilor”. ”Autorităţile europene trebuie să confirme că studiile efectuate până acum sunt suficiente”, a dat asigurări reprezentantul EMA.
China a aprobat pentru utilizarea de urgență trei vaccinuri-candidat, dezvoltate de Sinovac şi compania de stat Sinopharm. De asemenea, Rusia a acordat aprobarea de reglementare pentru vaccinul anti-Covid Sputnik-V înainte ca studiile la scară largă să fie complete. Acest lucru a provocat dubii în rândul oamenilor de știință și al medicilor privind siguranţa şi eficacitatea produsului, amintește Agerpres.