Limitarea cantității de gaze trimise către Europa a fost semnalată într-o analiză a serviciului pentru informaţii în domeniul mărfurilor ICIS, potrivit CNBC. Unul din motive ar putea fi dorința Gazprom de a-și păstra supremația. Unii analiști susțin că gigantul rusesc și-ar limita livrarea de gaze naturale discreționare către Europa pentru controla situația în fluxurile inițiale prin Nord Stream 2. Fluxurile de gaze naturale au scăzut la 20 de milioane de metri cubi pe zi la jumătatea lunii august, potrivit ICIS. Nivelul înregistrat a scăzut de la 49 de milioane de metri cubi pe zi la sfârşitul lunii iulie, cu mult sub volumul normal de 81 de milioane de metri cubi pe zi. De obicei, livrările scădeau în sezonul rece. Analiștii se așteaptă ca aprovizionarea europeană cu gaze naturale din Rusia să scadă şi mai mult în septembrie.
Controversatul proiect Nord Stream 2 urmează să livreze gaze rusești direct în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina și Polonia. Principalele critici au venit din partea celor care susțin că gazoductul nu ar fi compatibil cu obiectivele climatice europene și că va creşte dependenţa regiunii de exporturile ruse de energie, astfel că , foarte probabil, se va consolida influenţa economică şi politică a preşedintelui rus Vladimir Putin în regiune.
Scăderea cantității livrate către Europa a intervenit la scurt timp după ce cancelarul german Angela Merkel a afirmat că ar putea fi impuse Rusiei noi sancțiuni dacă Moscova se va folosi de gaze ”ca de o armă”, referindu-se la gazoductul rusesc.
Potrivit unui analist la ICIS, limitarea livrărilor ar fi din cauză că „Gazprom se pregăteşte pentru lansarea Nord Stream 2 şi speră să exercite un element de presiune pentru a se asigura că procesul de evaluare al autorităţilor de reglementare va fi cât mai rapid posibil. Dacă exista mai puţine gaze şi preţul este ridicat, atunci acest lucru ar putea facilita acest proces”, mai transmite CNBC.
Gazprom a transmis, într-un răspuns despre reducerea livrărilor, că luna august este ”o altă lună de iarnă pe piaţa gazelor naturale” și că încărcarea crescută a sistemului de alimentare a coincis cu sezonul tradiţional de întreţinere preventivă programat şi cu pregătirea pentru perioada de toamnă iarnă, ”care nu poate fi întrerupt”.
În plus, Gazprom mai spune că, potrivit evoluției din ultimii ani, „perioada de iarnă s-a mutat şi în luna martie, de primăvară. Prin urmare, acum, în vară, prioritatea este pomparea gazului în depozite subterane. Acest lucru este, de asemenea, foarte bine înţeles de colegii noştri europeni”.