Viceministrul rus al Apărării, Alexander Fomin, a spus că exercițiile militare comune au o natură pur defensivă și a respins acuzațiile, pe care le-a numit false, că exercițiile ar putea fi folosite pentru a fi lansate invazii ale Poloniei, Ucrainei sau Lituaniei, relatează agenția Reuters.
La rândul sau, viceministrul bielorus al Apărării, Oleg Belokonev, a precizat că toate trupele și echipamentele aduse pentru exerciții vor fi retrase apoi. Pentru exercițiile militare Zapad, considerate cele mai ample de la încheierea Războiului Rece, Kremlinul a anunțat mai puțin de 13.000 de trupe, dar unele rapoarte sugerează că de fapt ar fi vorba despre 100.000 de militari, potrivit Ziare.com.
Exercițiul numit Zapad-2017 a tras un semnal de alarmă întrucât trupele rusești vor ajunge în Belarus și se vor antrena la granița unor state membre NATO, precum Polonia, Letonia sau Lituania.
Rusia s-a folosit în trecut de pretextul unor exerciții militare pentru a-și forța intrarea în Georgia sau Ucraina, iar prezența trupelor rusești atât de aproape de granițele NATO este privită cu scepticism, mai ales în contextul tensiunilor dintre Europa și Rusia.
Locotenentul general Ben Hodges, detașat al armatei americane în Europa, a declarat pentru Reuters că aliații și Ucraina sunt îngrijorați că exercițiile militare rusești ar putea fi „un cal troian", prin care Rusia ar urmări să lase în Belarus pe termen nedeterminat mai multe echipamente militare.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că alianță va urmări îndeaproape exercițiile și a cerut că acestea să fie organizate într-o manieră deschisă și legală, potrivit digi24.ro.
În ultimii ani, Rusia a invadat și anexat peninsulă Crimeea (2014) și a invadat Georgia (august 2008), atunci când sute de oameni au murit.