"Aprecierile noastre sunt cunoscute: s-a produs o răsturnare calitativă, un viraj spre mai rău și pentru prima oară după mai mulți ani securitatea în regiune va fi din nou determinată nu de măsuri de descurajare, nu de eforturi pentru a asigura securitatea fără accent pe mijloacele militare, ci de implantarea și menținerea unui anumit 'echilibru al amenințărilor'", a declarat Grușko.
"Este vorba de un tipar al Războiului Rece, ar putea fi un 'Război Rece light', 'un Război Rece-2000'", a spus el, într-o videoconferință organizată pe platforma clubului de discuții Valdai.
"Nu vedem semne că NATO este dispusă să se oprească. Dimpotrivă, (...) aceste măsuri ar putea fi consolidate", a adăugat diplomatul rus.
"Deja se știe că se va încheia formarea celor patru batalioane (în statele baltice și Polonia — n.r.). Vor fi consolidate grupările din mările Baltică și Neagră. Va continua dezvoltarea activă a infrastructurii, zilnic ne parvin informații că în țările Europei de Est începe sau se finalizează construcția diferitelor facilități. Se acordă o atenție deosebită consolidării Europei de Est — au apărut forțe americane și britanice în România, unde se creează brigăzi multinaționale", a afirmat ambasadorul rus, concluzionând că această nouă situație va determina, se pare, pe viitor, structura securității militare în regiune.
NATO a anunțat că va amplasa permanent patru batalioane a câte 800-1.000 de militari în Estonia, Lituania, Letonia și Polonia, pentru a descuraja eventualele agresiuni ale Rusiei, iar în România va funcționa o brigadă multinațională.
Comentând rezultatele ultimului summit al NATO de la Bruxelles, Grușko a spus că Moscova nu se aștepta să audă noi declarații. "Nu ne-am așteptat la ceva nou pentru că toate deciziile cu privire la Rusia au fost deja luate (la summiturile) în Țara Galilor și Varșovia (Polonia — n.r.). Pe noi, ca profesioniști, nu ne interesează declarațiile care se fac astăzi, ci lucrurile care se întâmplă în realitate", a mai spus el.
Ministrul apărării american Jim Mattis a declarat anterior că Alianța Nord-Atlantică "nu este o amenințare" pentru Rusia, Moscova singură, dintr-o serie de motive, a "decis să fie un adversar strategic" al NATO, potrivit Agerpres.