Ucraina a cerut NATO, în repetate rânduri, să introducă zonă de excludere aeriană deasupra teritoriului său. Solicitări în acest sens au fost lansate de președintele Volodimir Zelenski atât în mesajele în fața parlamentelor diferitelor state, cât și în video-urile de pe conturile sale de Facebook sau Twitter.
Solicitarea liderului de la Kiev a fost însă respinsă pe motiv că măsura este mult prea riscantă și ar putea duce la extinderea conflictului prin implicarea directă a alianței.
O solimitare similară a făcut și Parlamentul Estoniei care a cerut închiderea spațiului aerian ucrainean și a încurajat Uniunea Europeană şi NATO să consolideze alianţa cu această ţară.
România nu susține instituirea unei astfel de zone. O spune chiar preșdintele Klaus Iohannis care are și o explicație în acest sens: „NATO nu îşi doreşte un conflict militar cu Federaţia Rusă. NATO doreşte să întreprindă orice se poate întreprinde pentru a nu lăsa războiul să se extindă dincolo de graniţele în care se desfăşoară acum. Măsurile pe care le-a luat NATO, pe care le-a luat Uniunea Europeană sunt de tip sancţiuni economice. În consecinţă, impunerea unei zone în care nu se poate zbura, a unei no-fly zone, nu se poate realiza practic, fiindcă o astfel de zonă în care nu se poate zbura se poate impune doar militar şi nu dorim să creăm premisele pentru extinderea conflictului armat din Ucraina. Această poziţie este foarte clară şi România s-a raliat la această poziţie”.
Reamintim că Rusia a declanșat invazia în Ucraina pe data de 24 februarie, la ordinul lui Vladimir Putin. De atunci au trecut 23 de zile, perioadă în care ucrainenii au făcut eforturi uriașe pentru a-și apăra pământul și oamenii, asta deoarece trupele ruse bombardează și distrug infrastructura cheie, lovind masiv zonele rezidențiale ale orașelor și satelor ucrainene, folosind artilerie, lansatoare de rachete multiple și rachete balistice.