”Se aprobă lista ataşată cu state străine care comit acţiuni neprietenoase împotriva Federaţiei Ruse, a cetăţenilor Federaţiei Ruse sau a persoanelor juridice ruse”, precizează documentul.
Față de cele două țări se vor aplica măsuri în conformitate cu decretul preşedintelui Vladimir Putin, din 23 aprilie. Luna trecută, liderul de la Kremlin a semnat o lege care limitează numărul angajaţilor locali ai misiunilor diplomatice străine şi ai altor agenţii, solicitând guvernului să facă o listă cu statele ”neprietenoase”, care vor face obiectul restricţiilor.
În urma documentului publicat vineri, misiunile diplomatice americane nu mai pot angaja deloc personal local, în timp ce cele cehe pot angaja maximum 19 persoane.
Recent, ambasada SUA la Moscova a anunțat că îşi va reduce cea mai mare parte a serviciilor consulare din cauza sancţiunilor ruse, care au forţat-o să se separe de majoritatea personalului său local şi să-şi reducă ”mâna de lucru cu 75%”.
După ce Rusia a decis să amâne reducerea drastică a personalului reprezentanţei diplomatice americane, misiunea diplomatică americană a anunţat vineri că îşi va relua temporar serviciile consulare pentru americani, potrivit Agerpres.
Tot vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ”Moscova a subliniat întotdeauna dorinţa sa pentru dialog”. Acesta a precizat că pe listă au fost incluse doar două țări, subliniind că doar două ţări au fost incluse pe lista respectivă, în timp ce mass-media evocaseră anterior zece ţări în total.
Reamintim că relaţiile americano-ruse s-au tensionat și mai mult în urma acuzaţiilor Washingtonului de ingerinţă în alegerile prezidenţiale americane din 2020, de spionaj şi atacuri cibernetice.
Pe 13 iulie, Joe Biden i-a propus lui Vladimir Putin o reuniune la nivel înalt,”într-o țară terță”, pentru ”a construi o relație stabilă și previzibilă”. Două zile mai târziu, SUA au impus noi sancțiuni împotriva Moscovei, acuzând-o de atacuri cibernetice şi ingerinţă electorală. În replică, Rusia a acționat similar, expulzând diplomați americani şi interzicând intrarea în țară a mai multor înalţi responsabili din SUA.
Luna trecută, Cehia a expulzat 28 diplomați ruși. Aceștia au fost identificați ca fiind agenți ai serviciilor ruse de spionaj. Autoritățile de la Praga au transmis că au ”probe de necontestat” care dovedesc implicarea agenților GRU în explozia de la depozitul de muniţie de la Vrbetice, din 2014, soldată cu doi morți. Mai mult, poliţia cehă a anunţat că este în căutarea a doi bărbaţi deţinători de paşapoarte ruseşti pentru o posibilă implicare în acestă explozie. Cei doi poartă aceleaşi nume cu suspecţii în tentativa de otrăvire cu Noviciok a fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britanie, în 2018. În replică, Rusia a anunțat expulzarea a 20 de angajaţi ai ambasadei Republicii Cehe la Moscova.