"Este un succes istoric, care reflectă voința colectivă a statelor de pe continentul nostru de a colabora pentru a îndeplini acest obiectiv ambițios din domeniul sănătății publice', a declarat, miercuri, directorul acestui birou pentru America al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Carissa Etienne, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.
Eradicarea rubeolei a fost rezultatul unei campanii masive de vaccinare, a aproximativ 250 de milioane de adolescenți și adulți, în 32 de țări și teritorii, în intervalul 1998-2008.
Înainte de această vastă acțiune de imunizare, numărul îmbolnăvirilor era ridicat, cel mai mare fiind în 1997, când s-a ajuns la 158.000 de cazuri. În SUA, 20.000 de copii s-au născut infectați în timpul ultimei mari epidemii de rubeolă, între 1964-1965.
Ultimele cazuri de contagiere cu rubeolă și de copii născuți cu infecția transmisă de mame s-au înregistrat pe continentul american în 2009. Dar, având în vedere că virusul există în restul lumii și deplasările dintr-o parte în alta a globului sunt numeroase, au mai fost semnalate unele cazuri izolate, din când în când, în Canada, Argentina și SUA.
Rubeola poate provoca malformații la naștere sau poate afecta starea de sănătate a fetusului și a mamei dacă virusul este contactat în timpul sarcinii.
'Regiunea noastră a fost deja prima din lume care a eradicat variola (în 1971) și poliomielita (în 1994), iar aceste succese arată eficacitatea vaccinării și cât este de important ca vaccinurile să fie accesibile chiar și în zonele cele mai izolate de pe continent', a spus Carissa Etienne, în opinia căreia a venit momentul unei noi provocări: eradicarea rujeolei.
În SUA, se considera în 2000 că rujeola — cunoscută și sub numele de pojar — a dispărut, dar boala a reapărut în 2008 din cauza unei rate insuficiente de vaccinare.
Un nou val de cazuri de rujeolă s-a înregistrat de la sfârșitul lui 2014, pornind dintr-un focar depistat în Parcul Disney din California, dar se pare că epidemia s-a stins în acest stat american. Alte 159 de cazuri au fost înregistrate, de la 1 ianuarie 2015, în 18 state și în Washington D.C., potrivit celor mai recente date furnizate de centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.