Potrivit acestora, noile soiuri de roșii sunt mai aromate și chiar mai sănătoase. Unele au gust de zmeură, fragi sau de fructe de pădure. De exemplu, roșia cu țepi sau roșia sălbatică este originară din Peru, iar gustul său este asemănător cu gustul castanei. Cercetătorii studiază în prezent această roșie care este rezistentă la temperaturi extreme și nu necesită foarte multă apă.
Cercetătorii români au omologat cu succes roșii negre de tip Kumato după ani de studiu. În trecut, aceste soiuri erau create de o firmă din Elveția și nu puteau fi multiplicare. Acum, semințele produse local pot fi cultivate de fermierii români.
„Cele negre sunt total diferite față de cele clasice, dar și față de cele sălbatice pentru că au această culoare negru indigo, cu capac, care depășește mai mult de jumătate din fruct. Are un gust și o aromă deosebite”,spune Bianca Mușat, cercetător științific.
Începând de anul viitor, cercetătorii din Buzău își doresc ca fermierii să achiziționeze noile soiuri agricole, astfel încât să poată fi disponibile pentru români pe piața locală.