România se confruntă în continuare cu focare de pestă porcină africană, dar stăm mult mai bine decât anul trecut pe vremea asta. Vânzarea porcilor direct din gospodării este permisă, cu excepţia zonelor cu focare şi pe o rază de 10 kilometri în jurul acestora. De altfel, crescătorii pot vinde doar direct de acasă, pentru că târgurile de animale sunt închise încă din 2018, de când a apărut pesta africană. În aceste condiţii, internetul este plin de anunţuri, doar că unii preferă să vândă “la negru“, adică fără documente, scrie aradon.ro
„Comerţul cu porci nu este interzis în această perioadă, cu excepţia zonelor în care avem active focare de pestă porcină africană. Condiţia este aceea de a se respecta legislaţia, de a exista documente pentru animale. Din păcate, unii vânzători nu solicită medicului veterinar documente, asta pentru că probabil primesc oferte de la cei care vor să cumpere animale neînregistrate. Alţii doar vor să evite costurile pentru eliberarea documentelor, deşi acestea sunt modice. Vânzarea ilegală a porcilor în mediul online ia amploare, motiv pentru care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a elaborat, recent, proceduri prin care putem depista vânzătorii prin metoda cumpărătorului anonim”, a declarat directorul DSVSA Arad, Marcel Roşu.
În următoarea perioadă, DSVSA va verifica anuţurile online şi va face controale inclusiv împreună cu Poliţia. Încercări de depistare a acestor comercianţi au avut loc şi anul trecut, dar nu au avut succes. Vânzătorii care nu respectă legea îşi dau mereu întâlnire cu clienţii la altă adresă decât cea în care cresc animalele şi dacă simt că sunt verificaţi de autorităţi spun că nu mai au de vânzare nimic sau că a fost o neînţelegere. “Aceşti comercianţi sunt foarte precauţi, au grijă să nu fie depistaţi. Până acum nu am reuşit să-i sancţionăm, dar sperăm că noile proceduri elaborate de ANSVSA ne vor ajuta în acest sens”, a spus Marcel Roşu.
„Vând lemne de foc… 300 de lei bucata negociabil”, scrie într-un alt anunţ, la care este ataşată o imagine cu o foaie pe care este scris de mână, cu pixul: „Vând purecei de 8 săptămâni”. Prin faptul că nu a scris în corpul anunţului cuvântul „porci”, care apare doar în fotografie, autorul anunţului evită să fie găsit la o căutare în online după cuvinte-cheie. El ştie că autorităţile caută anunţuri după cuvinte-cheie şi ne-a recunoscut-o într-o convorbire telefonică.
Între 12 și 15 lei kilogramul
Mulţi alţi vânzători au publicat titluri false la anunţuri, susţinând că vând lemne, materiale de construcţii sau diverse obiecte din gospodărie. Pe unii i-am întrebat dacăau şi documente sanitar-veterinare, recunoscând că nu au, dar insistând că animalele lor sunt sănătoase. Preţurile cerute pentru grăsuni sunt cuprinse între 12 şi 15 lei kilogramul.