Cu preţuri tot mai mari şi o putere de cumpărare tot mai scăzută, românii caută un al doilea venit. Aproape 250.000 de români au cel puţin două contracte de muncă cu normă întreagă.
Majoritatea lucrează în comerţ, industria prelucrătoare şi învăţământ.
Legal, nu există o limită sau o constrângere a numărului de contracte de muncă încheiate de o singură persoană, fie acestea cu normă întreagă sau part-time, la acelaşi angajator sau la angajatori diferiţi.
Şi specialiştii în recrutare spun că au observat că a crescut numărul celor care îşi suplimentează veniturile printr-un job part-time.
“Tot mai multe persoane optează să aibă un loc de muncă part-time în paralel cu obligațiile lor principale, fie pentru a-și suplimenta veniturile, fie pentru a rămâne activi și implicați într-un domeniu care îi pasionează. În România, există o serie de joburi part-time care sunt extrem de populare și care atrag un număr mare de persoane”, a declarat pentru Ziare.com specialistul în resurse umane Sorina Faier.
Specialistul în HR a realizat un top al celor mai căutate joburi cu normă parţială.
“Unul dintre cele mai comune joburi part-time este cel de lucrător comercial în retail. Multe persoane aleg să lucreze câteva ore pe săptămână într-un magazin sau supermarket pentru a-și suplimenta veniturile sau pentru a obține experiență în domeniu.
Şi joburile part-time în vânzări sunt foarte populare în România. Persoanele care au abilități de comunicare dezvoltate și sunt persuasivi se pot angaja ca asistenți de vânzări în diferite companii.
O altă opțiune tot mai populară în ultima vreme este aceea de asistent virtual. Persoanele pot lucra de acasă în diverse domenii, cum ar fi asistență clienți, gestionare de proiecte sau email marketing.
Pentru persoanele care iubesc copiii, jobul de baby-sitter poate fi o opțiune atractivă. Mulți părinți apelează la serviciile de baby-sitting pentru a avea grijă de copii lor în absența lor”, spune Sorina Faier.
Se caută şi tot mai mulţi livratori.
“Pe măsură ce serviciile de livrare înregistrează o creștere rapidă în România, joburile part-time în acest domeniu devin din ce în ce mai populare. Persoanele pot lucra ca livratori pentru restaurante, magazine online sau companii de curierat.
Mulți români aleg să lucreze ca freelanceri în diverse domenii precum design grafic, copywriting sau programare. Această opțiune oferă flexibilitate în ceea ce privește programul de lucru și permite persoanelor să-și dezvolte abilitățile în domenii de interes.
Şi joburile part-time că promotor sunt căutate, în special în industria de marketing și publicitate. Persoanele pot promova diverse produse sau servicii în cadrul evenimentelor sau în locații specifice pentru a atrage potențiali clienți.
Persoanele pasionate de fotografie pot obține un loc de muncă part-time ca fotograf pentru diverse evenimente sau sesiuni foto. Această opțiune permite acestora să-și exprime creativitatea și să-și dezvolte abilitățile în fotografie.
Joburile part-time în call center sunt populare în România, deoarece companiile au nevoie de agenți care să ofere suport clienți sau să gestioneze apeluri în limba română sau străină.
Un alt job part-time popular în România este cel de șofer cu aplicații de ridesharing. Această opţiune este atractivă pentru mulți români deoarece le oferă posibilitatea de a câștigă bani în timp ce conduc mașina personală. Șoferii cu aplicații de ridesharing pot alege să lucreze în orice moment al zilei sau al nopții și pot câștiga sume considerabile în funcție de numărul de curse realizate. În plus, acest job le oferă flexibilitate în programul de lucru și posibilitatea de a socializa cu oameni noi”, a explicat specialistul în HR.
La ce sunt atenți cei care caută să îşi rotunjească veniturile
“Unul dintre principalele criterii luate în considerare de către români atunci când aleg un job part-time este nivelul salariului oferit. Acesta trebuie să fie unul atractiv și să fie în concordanță cu muncă depusă.
Un alt criteriu important este programul de lucru oferit. Mulți români preferă joburile part-time care le permit să lucreze pe o anumită perioadă a zilei sau să aibă un program flexibil. Dacă jobul part-time vine cu beneficii, cum ar fi asigurare de sănătate sau tichete de masă, acest lucru poate fi un factor decisiv pentru alegerea unui job în detrimentul altuia.
Pentru mulți români, un job part-time nu este doar o sursă de venit suplimentară, ci și o oportunitate de a învață lucruri noi și de a-și dezvoltă abilitățile profesionale.
Condiția locului de muncă și locația acestuia pot influență decizia românilor atunci când aleg un job part-time. Un mediu de lucru plăcut și accesibil poate fi un factor important în luarea deciziei.
Dacă jobul part-time oferă oportunități de avansare sau de a lucra într-un domeniu preferat, mulți români ar putea fi dispuși să accepte un salariu mai mic pentru a profita de aceste oportunități” a adăugat Sorina Faier.
Salariile pentru un job part time în România variază în funcție de domeniu, experiență și locație. Potrivit unei analize a salariilor efectuate de platforma de recrutare, salariul mediu pentru un job part time în România este de aproximativ 1.500-2.000 de lei net pe lună.
“Cu toate acestea, există și posibilitatea de a câştiga mai mult în funcție de experiență și calificări. De exemplu, joburile part time în domeniul IT, marketingului sau finanțelor pot oferi salarii mai mari decât media datorită cererii mari de specialiști în aceste domenii. Ei pot câștigă între 5.000-15.000 lei net. În general, salariile pentru un job part-time sunt mai mici decât cele pentru un job full time, dar pot oferi în continuare un venit suplimentar pentru cei care doresc să își completeze veniturile lunare.
Salariile pentru un job part-time pot varia și în funcție de programul de lucru și beneficiile oferite de angajator. Unii angajatori pot oferi bonusuri, tichete de masă sau alte beneficii pentru a atrage și menține angajații part-time motivați și mulțumiți”, a spus specialistul în resurse umane.
Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Românii nu mai fac faţă cheltuielilor și își iau al doilea job. Domeniile care pot aduce peste 1.000 de euro, pe lângă salariul principal