Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie și se aplică pentru 9 luni. Ministrul finanțelor a anunțat că sunt eligibili doar cei care pot demonstra că au cheltuieli cu 25% mai mari ca anul trecut. Dar românii nu știu cum pot face acest lucru, pentru că Guvernul nu a elaborat procedura.
Guvernul Ciucă a decis, în pachetul Sprijin pentru România, ca românii să beneficieze de amânarea ratelor la bănci timp de 9 luni. Amânarea plății ratelor nu este nouă, a fost aplicată și în primul an de pandemie. Oficialii anunță că nu toți cetățenii pot recurge la acest aparent avantaj. Totuși, până în acest moment Guvernl nu a stabilit procedura prin care românii pot apela la această măsură.
Măsura amânării ratelor face parte din programul guvernului - Sprijin pentru România. Măsurile pentru ajutorul acordat românilor care au nevoie sunt în valoare de 1,1 miliarde de euro.
Analiștii spun ca măsura nu este bună pentru că inflație este în creștere, dobânzile sunt din ce în ce mai mari, iar la finalul perioade, românii vor avea mai mult de plătit. Astfel că specialiştii în domeniul finaciar-bancar sunt de părere că soluţia pentru a contracara efectele negative ale creşterii ROBOR nu este reprezentată de amânarea temporară a ratelor bancare, care conduce la o creştere suplimentară ulterioară a ratei lunare, ci refinanţarea creditelor contractate cu dobândă variabilă.
Astfel, un cetățean care mai are de dat 300.000 de lei din creditul contractat la bancă va avea de dat în plus 309.000 de lei, rata crescând cu cel puțin 62 de lei, avertizează analiștii financiari. Potrivit unui calcul simplu, un român va mai da în plus la banca in jur 12.000 de lei.
În plus, cei care amana plata ratelor nu mai pot face imprumut pe o perioada de 24 de luni.
La amânarea ratelor la credite nu pot apela românii cu restanțe le bănci sau cei care au făcut deja amânare la rate în perioada pandemiei.
Potrivit măsurilor Guvernului:
- Obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maxim 9 luni.
- Debitorii pot beneficia o singură dată de amânarea ratelor.
- Sunt exceptate de la amânarea ratelor „facilitățile revolving, inclusiv cele de tipul cardurilor de credit, a overdraft-ului și a liniilor de credit acordate atât debitorilor persoane fizice, cât și debitorilor persoane juridice”.
- Amânarea ratelor poate fi acordată doar pentru creditele care nu au înregistrat restanțe în ultimele 6 luni
- Pe perioada aplicării facilității de amânare la plată a ratelor, debitorii persoane juridice cu excepția întreprinderilor publice așa cum sunt definite în OUG 109/2011, nu pot distribui și nu pot plăti dividende și nu pot acorda sau rambursa credite către acționari.
- Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trebuie să trimită creditorilor o cerere scrisă sau prin mijloace electronice, cel mai târziu în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a OUG.
- Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor.
- Comisioanele amânate la plată se plătesc conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare