Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat luni, înainte de a participa la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles că va recomanda propunerea pentru un regim separat de sancţiuni, pentru încercările de destabilizare a Republicii Moldova de către Rusia. Precizările au fost făcute după ce Moscova a început o serie de amenințări la adresa președinției Republicii Moldova și a regimului politic de la Chișinău.
„Avem un nou guvern la Chişinău, un guvern profund dedicat reformelor şi integrării europene a ţării. În acelaşi timp am văzut, cum a spus preşedinta Republicii Moldova, dezvăluirea planurilor pentru destabilizarea ţării de către Rusia. Cred că este extrem de important ca Uniunea Europeană să transmită azi, prin intermediul miniştrilor de Externe, un puternic mesaj de susţinere pentru rezilienţa şi securitatea Republicii Moldova", a declarat şeful diplomaţiei române, citat de agerpres.ro.
În legătură cu acest subiect, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că va recomanda "spre reflectare şi analiză juridică propunerea de a crea un regim separat de sancţiuni, pentru încercările de destabilizare a Republicii Moldova, a ordinii sale constituţionale şi a statului de drept".
"În acelaşi timp, cred că este foarte important ca astăzi Consiliul să transmită susţinerea fermă în ceea ce priveşte înfiinţarea unei noi misiuni civile în Republica Moldova, în continuarea ajutorului privind interconectivitatea legat de reţelele de electricitate, cu UE, prin România, în acelaşi timp privind susţinerea perspectivei integrării europene a Republicii Moldova", a mai spus Bogdan Aurescu.
Ministrul român a vorbit de nevoia susţinerii ţării vecine prin granturi şi a amintit de Platforma creată de România, Germania şi Franţa în acest sens, mai relatează agerpres.ro.
Precizările lui B. Aurescu despre sancționarea Rusiei vin după ce președinta Maia Sandu a avertizat că Moscova pregătește o lovitură de stat în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.
Kremlinul a negat acuzațiile de la Chișinău și a acuzat la rândul său partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Republica Moldova într-o confruntare cu Rusia, transmițând amenințări la adresa regimului politic impus de Maia Sandu.
Mai mult, duminică, 19 februarie, partidul oligarhului prorus Ilan Șor a organizat, în Chișinău, un protest la care au participat aproximativ trei mii de persoane. În același timp, procurorii Republicii Moldova au arestat, sâmbătă, 8 persoane, implicate în finanțarea partidului Șor de către un grup de crimă organizată.
Potrivit presei din țara vecină, manifestanții ar fi fost plătiți pentru a fi prezenți la protestul de duminică și a cere demisia demisia guvernului pro-european de la Chișinău, condus în prezent de Dorin Recean, fost consilier al Maiei Sandu. Acesta a fost numit în locul Nataliei Gavriliță, care a demisionat săptămâna trecută din fruntea Guvernului de la Chișinău.