Comisia Europeană solicită unui număr de treisprezece state membre, printre care și România, și Regatului Unit să transmită strategiile lor naționale pe termen lung de renovare. Comisia a trimis joi scrisori de punere în întârziere acestor țări pentru că nu au trimis strategiile lor naţionale pe termen lung privind renovarea clădirilor.
Potrivit Directivei privind perfomanţa energetică a clădirilor (Directiva 2010/31/EU), statele membre aveau obligaţia de a trimite Comisiei strategiile lor naţionale pe termen lung de renovare până la 10 martie 2020. Aceste strategii naţionale sunt o componentă cheie a Directivei 2010/31/EU, stabilind măsurile şi finanţarea necesară pentru decarbonizarea actualului stoc de clădiri până în 2050.
Executivul comunitar subliniază că până la această dată doar 14 state membre au trimis strategiile lor, aşa cum cere Directiva.
Belgia, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, România şi Marea Britanie nu au trimis strategiile lor naţionale pe termen lung cu privire la renovarea clădirilor. Aceste state au la dispoziţie două luni pentru a-şi respecta obligaţiile legale. În caz contrar, Comisia ar putea decide să le trimită un aviz motivat.
Comisia Europeană a mai trimis României, Bulgariei şi Cehiei alte scrisori de punere în întârziere pentru luarea de măsuri pentru a asigura punerea în totalitate în aplicare a legislaţiei UE privind stocurile de petrol şi produse petroliere.
Directiva privind stocurile petroliere (Directiva 2009/119/UE) cere statelor membre să menţină un nivel minim de rezerve de ţiţei şi/sau de produse petroliere echivalente cu importurile pe 90 de zile şi consumul zilnic timp de 61 de zile, în funcţie de care din cele două cantităţi este mai mare. Această directivă trebuia transpusă în legislaţia naţională de statele membre până la data de 31 decembrie 2012.
„Comisia a observat că aceste trei state membre nu și-au îndeplinit în mod repetat, unele din ianuarie 2013, obligația de a menține stocuri de urgență minime de țiței. Prin urmare, Comisia a concluzionat că nivelul mic al stocurilor observat nu se datorează unor circumstanțe excepționale, ci reprezintă mai degrabă o nerespectare structurală a directivei”, se spune în comunicat.
România, Bulgaria şi Cehia au de acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde la argumentele expuse de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să le trimită un aviz motivat.