„Avem un deficit de doze de 117.000. Acest deficit e generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18 - 24 ianuarie am primit cu circa 51,3% mai puține doze decât trebuiau alocate - 93.340 de doze. Soluția noastră pentru continuarea campaniei, fără să afectăm doza de rapel sau vaccinarea celor cu boli cronice sau a celor cu vârste peste 65 de ani și a celor din centrele de medico-sociale, din centrele de dializă sau a celor nedeplasabile, va fi următoarea: din 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale pentru doza 1 - 35.304 persoane vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie. Prima zi va fi 9 februarie. Practic, persoanele programate în intervalul 28 ianuarie - 11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu, din data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale. Se menține același ritm de vaccinare pentru restul persoanelor programate - 176.861 de persoane. Se asigură doza de rapel pentru cei deja vaccinați - 441.149 de persoane", a afirmat Gheorghiță.
România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin! Soluția autorităților: vaccinările, reprogramate
Se spune că o veste proastă nu vine niciodată singură. Și așa pare să fie. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, a declarat în urmă cu scurt timp, într-o conferință de presă privind stadiul desfășurării campaniei de vaccinare în România, că avem un deficit de 117.000 de doze de vaccin ca urmare a limitării numărului de doze livrare de companiile farmaceutice producătoare. Soluția este - spune medicul - ca persoanele care muncesc în domenii esențiale și care au fost deja programate în intervalul 28 ianuarie-11 februarie să fie reprogramate, în aceeași ordine, zece zile mai târziu. În total, este vorba despre aproximativ 35.000 de persoane care vor fi reprogramate la vaccinare.
Medicul a subliniat că "este o perioadă mai dificilă până pe 5 februarie", adăugând însă că putem depăși această perioadă fiind solidari.
"În acest moment, capacitatea de vaccinare este complet dependentă de numărul dozelor livrate. Este o situație cu care se confruntă și alte țări, care au fost nevoite să decaleze rapelul sau să reprogrameze unele categorii de persoane", a explicat acesta.
Vă reamintim că în urmă cu doar câteva zile Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat că doza de rapel a vaccinului împotriva COVID-19 este asigurată pentru toate persoanele care au făcut prima doză, înlăturând, astfel, îngrijorările survenite ca urmare a anunțului făcut de compania americană Pfizer privind înjumătățirea dozelor de vaccin livrate către țara noastră.
„Nu se pune problema la acest moment de amânarea rapelului la nicio persoană”, susțineau reprezentanții GCS.
Principalele probleme legate de livrarea dozelor Pfizer au apărut pe data de 18 ianuarie, atunci când în România au ajuns doar 92.340 de doze de vaccin, deși canitatea prevăzută inițial era dublă. S-a ajuns la această situație deoarece Pfizer a anunțat că reduce temporar livrările în mai multe țări europene pentru a-și mări capacitatea de producție în UE.