Robert Turcescu e de părere că e greu de definit în acest moment cine se află în spatele protestelor anti-mască din București dar și din întreaga țară. El a făcut o analiza la Realitatea PLUS a felului în care se mobilizează protestatarii pe rețelele de socializare.
"E foarte greu de vorbit în acest moment de un manipulator șef sau de un grup care manipuleaz[. Acești protestatari se hrănesc pe rețelele de socializare, acolo se mobilizează, acolo are loc și scindarea, acolo se încearcă și apariția unor lideri. Lucrurile sunt neclare, astăzi vor avea un examen de trecut pentru că se anunță un weekend ploios. Vom vedea câți sunt dispuși să continue protestele în condiții meteo nefavorabile.
Dacă a fost vorba doar de o furie care trebuia refulată, protestele sunt legitime, violențele nu trebuie tolerate. Astăzi vom vedea dacă într-adevăr vorbim despre un corp critic de protestatari sau dacă am vorbit de furie multă care a atins deja apogeul și se va stinge. E clar că există persoane care vor să profite de această stare de furie.
Nu cred că se rezumă aceste persoane la numele cunoscute: Diana Șoșoaca și liderii AUR. Am văzut la aceste proteste apărând mai mulți infuenceri care profită de faptul că trăim în videocratie și încearcă să ocupe un loc pe scenă publică. Vor să iasă să fie vizibili, să își construiască un corp de fani, de susțînători pe care să îi dirijeze în anumite contexte. E greu de spus dacă vor reuși să facă asta pe persoană fizică sau vor avea nevoie în cele din urmă de susținerea unor forțe politice sau altor forțe obscure care sunt interesate în amplificarea unor proteste de stradă.
Mai e o categorie, luptătorii împotriva jandarmilor, ultrașii. Ei au găsit acum un moment prielnic să arunce niște pietre spre jandarmi. Aceste personaje nu ies în stradă pentru că sunt susțînători ai unor personaje, ei au doar un conflict cu jandarmii. Am mai văzut asta și la protestele din 2012, vedeam când aveau derby-urile mari la fotbal, trebuie să le luăm că atare. Există peste tot în lume ultrași. Am mai văzut astfel de chestiuni.
Cred că protestele sunt decisive, e nevoie și de astfel de manifestări dacă ele sunt făcute fără violență. Trebuie să admitem că Guvernul greșește din perspectiva comunicării de multe ori. Există o mare confuzie legată de închiderea magazinelor la 6 seară în weekend. Guvernul are restante și carențe la capitolul comunicare iar aceste proteste sper să oblige Guvernul să corecteze aceste deficiențe. Nu e perfect ceea ce se întâmplă acum în materie de adoptarea unor restricții", a concluzionat Robert Turcescu.